Träreliefer på en svart vägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bildkonstnärerna Bror och William Marklund ställs just nu ut på Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen. Se mer av brödernas konst i klippet. Foto: Maria Harning/SVT

Bildkonstnärerna Bror och William Marklund ställs ut på Härjedalens fjällmuseum – lyfter samiska arvet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin visas verk från bröderna Bror och William Marklund tillsammans i en utställning. Det sker på Härjedalens fjällmuseum i Funäsdalen.

Berättelsen om bröderna Marklund är gripande som den är. De föddes i Ångermanland, men blev snabbt föräldralösa då deras föräldrar dog i spanska sjukan. Bror och William skingrades när de placerades i olika fosterhem, Bror hos släkt i Boden och William i Bispgården.

På var sitt håll utbildade de sig till konstnärer och återförenades i Stockholm.

Längtan norrut fick dem att söka sig till Funäsdalen där de tillsammans med en lokal smed byggde en stor ateljé.

Brödernas mamma var same, men det var inget arv bröderna fick med sig i uppväxten, eftersom de blev föräldralösa i tidig ålder. Trots detta så ser man det samiska i deras konstverk.

Utställningen pågår till den 30 april 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.