• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Hundratals bostäder byggs i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska det byggas fler permanentbostäder i Åre. Hundratals nya lägenheter ska stå klara inom några år, om allt går enligt planerna.

Just nu byggs det för fullt i Åre. Så här ser det ut i byn just nu. Men nu planeras det för fler bostäder. Det har uppstått ett förnyat intresse för permanentboende.

– Och det är en bristvara i Åre och har varit i många år, att vi har för få lägenheter för permanentboende. Det är ett företag som heter Tagehus, som är etablerat i Åre redan som kommer att satsa både på bostadsrätter och hyresrätter för permanentboende, säger Jan Andersson, näringslivschef vid Åre kommun.

Bostäderna ska bland annat byggas i området mellan Torpet och Åre kompaniet. Där finns det hyreslägenheter idag och mark som skulle kunna förtätas.

Även Årehus planerar att bygga permanentbostäder, i Tegefors.

Exploateringsplanerna för Åre togs upp av kommunen vid ett så kallat näringslivsråd på onsdagkväll. Intresset var stort för planerna på permanentbostäder och även för de andra exploateringsprojekten.

Planer finns också på att göra om Ullådalsstugans befintliga restaurang till ett stort lägenhetshotell, med 50 lägenheter för uthyrning.

Inom ramen för Rödkulleprojektet planeras för 132 bostadsbyggnader för fritidsboende. Rödkulleområdet sträcker sig mellan Rödkullen och Ullådalsstugan. Rödkulleprojektet har, som vi tidigare rapporterat, övertagits av Daniel Kindberg och Mats Näslund.

– Det har fått en ny inriktning, det blir mer att man försöker skapa ett koncentrerat centrum runt det som finns samlat runt Rödkulleliften idag, säger Jan Andersson, näringslivschef vid Åre kommun.

Det finns också planer på att göra om kabinbaneområdet så att det kan rymma 160 lägenheter.

Förutom det här är en rad andra projekt på gång i Åre. Hos kommunen ligger totalt 50 detaljplaner. Ett av de större är Rödkulleprojektet.

Men ett modernt boende är viktigt för Åres turistiska utvecklingen, enligt näringslivschefen.

SVT: – Vad finns det för utmaningar i den här exploateringen som ni nu planerar?

-  Jag ser det ganska möjligt få till de här stora turistiska exploateringarna och min förhoppning är att det företag som nu satsar på permanentboende att de får sin affärsverksamhet att gå ihop så att vi får till mycket och bra boende för permanent bruk. Befolkningsutvecklingen i Åre har ju varit extremt positiv de sista tio åren, säger näringslivschef Jan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.