En delad bild som visar två scener. Till vänster står en person vid en presskonferens med en present insvept i blått papper och ett band. I bakgrunden syns svenska och europeiska flaggor. Till höger är en nattbild av en tågstation med upplysta byggnader och spår, vilket skapar en lugn atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Finansminister Elisabeth Svantesson (M) presenterade under torsdagen regeringens budgetproposiotion. Foto: SVT

Trafikverket får nobben av regeringen – oklar framtid för nattågen till Duved

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverket hade begärt 500 miljoner kronor extra av regeringen för nästkommande två år för att kunna lägga på upphandling av trafik. Men dessa medel saknas i den budgetproposition som presenterades av regeringen i dag. Därmed går nattågstrafiken till Åre och Duved, och även Umeå, en oklar framtid till mötes.

I dag presenterade regeringen sin budgetproposition, en budget som innehåller satsningar på drygt 60 miljarder kronor.

Trafikverket hade inför propositionen begärt 500 miljoner kronor för det som kallas trafikavtal, det vill säga, medel som myndigheten använder för att upphandla olika typer av trafik.

Nattågen

Men något extra tillskott för detta blev det inte i budgeten. Det innebär mindre medel för Trafikverket att röra sig med, vilket kan påverka framtida upphandlingar av nattågstrafiken till länet.

– Det innebär att vi kommer behöva dra in trafik någonstans i landet men vi vet inte var, säger Lennar Kalander som är chef för nationell planering på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet