Ett svart SJ-tåg ankommer Östersunds station. Nattågen hotade

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är Stockholm-Åre/Duved en nödvändig sträcka att ha nattåg på? – hör utredningsledaren på Trafikverket om budgeten och när ett beslut kan tas. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Nattågen från Stockholm till Duved hotade – Trafikverket begär en halv miljard mer i budget

Uppdaterad
Publicerad

Nattågen mellan Duved och Stockholm riskerar att sluta gå i december nästa år. För att det inte ska ske menar Trafikverket att man behöver en kraftigt ökad budget för trafikavtal från regeringen.

Som SVT berättat tidigare i veckan har SJ beslutat att lägga ner nattågen mellan Göteborg och Åre/Duved från och med april 2025. Nu kommer beskedet att även nattågen på sträckan Stockholm-Åre/Duved är hotade.

I dagsläget har Trafikverket en budget för trafikavtal på en miljard kronor. Men ytterligare en halv miljard, fördelat på de kommande två åren, menar Trafikverket krävs för att klara sitt uppdrag.

Nattågen

20 miljoner per år till SJ

Det är bara en liten del av pengarna som går till de jämtländska nattågen. För sträckan Duved-Stockholm stöttar Trafikverket SJ med omkring 20 miljoner per år.

Pengarna behövs eftersom att intäkterna enbart från biljettförsäljning inte räcker för att betala SJ:s omkostnader för att bedriva trafiken. Om regeringen inte skjuter till den extra halvmiljarden kan nattågen sluta rulla i december nästa år.

Nattågen till och från Jämtland

Sedan 2018 upphandlar Trafikverket nattågstrafiken till och från Stockholm och Duved. SJ har just nu uppdraget att köra den trafiken.

Övrig nattågstrafik till och från Jämtlands län körs enbart på kommersiell grund.

Förutom de tåg som SJ kör från Västsverige, så kör också Snälltåget nattåg under turistsäsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet