Linnea Granqvist på en perrong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Linnéa om vad som händer med namninsamlingen härnäst. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Succé för namninsamling – över 45 000 vill rädda nattågen: ”Måste göra skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen hade över 45 000 personer skrivit på Linnéa Granqvists namninsamling för att rädda nattågen mellan Göteborg och Umeå/Duved. Målet är att räcka över underskrifterna till infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD).

– Det måste göra skillnad när vi är så många, säger Linnéa.

Linnéa Granqvist startade namninsamlingen i början av veckan och under fredagen hade över 45 000 personer skrivit under.

– Det känns skönt att det finns ett engagemang. Jag hade inte räknat med att det skulle bli såhär stort – men jag är inte förvånad, säger hon.

Nattågen

Ska lämna över namn till ministern

Hon hoppas på fler namn närmaste dagarna. Målet är att personligen överlämna listan till Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD).

– Just nu vet jag inte hur långt det här kan gå. Min plan är att boka in ett möte, säger Linnéa Granqvist.

”I dagsläget inte aktuellt”

SVT har sökt Andreas Carlson (KD) för en intervju men han har avböjt. I en skriftlig kommentar till SVT säger han att frågan ligger hos Trafikverket.

”Trafikverkets bedömning är att det i dagsläget inte är aktuellt på sträckan Göteborg-Umeå och Göteborg-Duved då det finns högre prioriterade insatser. För de resenärer som vill åka nattåget finns fortsatt möjlighet till detta via Stockholm”, skriver han.

Men Linnéa Granqvist köper inte ministerns resonemang.

– Trafikverket signalerar att de har för lite pengar. Det måste finnas pengar budgeterat i frågan och det ligger på regeringen, säger hon.

Minister Andreas Carlsons (KD) kommentar i sin helhet:

Svensk järnvägstrafik ska drivas på kommersiell grund. Om trafiken inte kan drivas på kommersiell grund och behöver upphandlas behöver sträckan vara transportpolitiskt motiverad.

Inför beslut om upphandling genomför Trafikverket en bedömning om detta är motiverat. Det är anledningen till att Trafikverket har upphandlat nattågstrafik från Stockholm till Jämtland och övre Norrland.

Trafikverkets bedömning är att det i dagsläget inte är aktuellt på sträckan Göteborg-Umeå och Göteborg-Duved då det finns högre prioriterade insatser. För de resenärer som vill åka nattåget finns fortsatt möjlighet till detta via Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet