En kvinna på en perrong

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Kände att något behövde göras” – Linnéa Granqvist berättar om varför hon startade insamlingen. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Många upprörda när nattågen försvinner mellan Göteborg och Umeå/Åre – startar namninsamling

Uppdaterad
Publicerad

SJ slutar köra nattåg mellan Umeå/Åre och Göteborg. Många är upprörda – och nu startas en namninsamling.

– Jag blev arg, det här är verkligen helt fel riktning, säger Linnéa Granqvist som är initiativtagare.

Under måndagen meddelade SJ att nattågstrafiken mellan Umeå/Åre och Göteborg läggs ner. Beslutet har väckt starka reaktioner hos många, både i norra Sverige och i Göteborg.

Linnéa Granqvist kommer från Göteborg men bor nu i Östersund. Hon startade snabbt en namninsamling.

Nattågen

– Det känns som helt fel väg att gå. Många reser med barn och man vill att det ska gå smidigt. Alla vet hur det är att tvingas kliva av på ett ställe och byta tåg.

Nu hoppas hon att namninsamlingen ska väcka liv i frågan politiskt. På onsdagseftermiddagen hade över 19 000 personer skrivit under.

– Vi vill få till en förändring, jag hoppas vi har en möjlighet att påverka. Våra politiker har ett ansvar för att nattågen ska kunna fortsätta gå. Vid nästa upphandling vill vi att Göteborg också ska innefattas, säger Linnéa Granqvist.

Hon fortsätter:

– Man pratar om att hålla hela Sverige levande. För oss som bor här är nattågen en viktig faktor för att vi ska kunna resa på ett smidigt sätt, men det är också viktigt för de som kommer hit och vår besöksnäring.

SVT söker infrastrukturministern för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet