Ansvarig minister lovar ingen extra ersättning till de resenärer och regioner som drabbats av den senaste tidens tågproblem i norra Sverige. Foto: SVT

Infrastrukturministern om tågproblemen i norra Sverige: ”Förstår att det ställer till besvär”

Publicerad

Nu kommenterar infrastrukturministern Andreas Carlson (KD) den senaste tidens tågproblem i norra Sverige som inneburit många förseningar.

– Det är förstås aldrig bra med störningar i trafiken och jag förstår att det ställer till besvär för många, skriver han i ett mejlsvar till SVT.

Stoppet och förseningarna i tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall beror på en uppdatering i det nya signalsystemet som Trafikverket testar på delar av sträckan. Brister har upptäckts som innebär att hastigheterna måste sänkas och strulet väntas fortsätta de kommande veckorna.

Många resenärer har drabbats och bland annat tvingats åka buss istället.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Både Norrtågs ledning och flera politiker i norr har riktat kritik mot Trafikverkets hantering av frågan.

– Trafikverket har meddelat mig att de arbetar intensivt med att felet ska rättas så att trafiken kan komma igång så snart som möjligt enligt ordinarie tidtabell, skriver Andreas Carlson (KD) i ett mejl.

Inga extra pengar utlovas

I Umeå har politikerna beslutat att skicka brev till infrastrukturministern. Och riksdagsledamoten Peder Björk (S) från Västernorrland kräver ersättning från staten till både resenärer och regionerna.

Men från regeringens håll utlovas inga extra pengar.

– De resenärer som drabbas av förseningar har möjlighet att söka ersättning utifrån de befintliga reglerna om resenärsrättigheter. Även de transportörer som utför tågtrafik kan få ersättning för ekonomisk skada från Trafikverket, säger Andreas Carlson (KD) i ett mejlsvar.

Hur tänker du agera kring tågstrulet?

– Jag och mina medarbetare har en kontinuerlig dialog med Trafikverket och jag förutsätter att Trafikverket tillsammans med sina leverantörer ser över sina rutiner för att minska risken för att liknande saker händer i framtiden, säger Andreas Carlson (KD).

Han skriver vidare att det kommer lämnas över en infrastrukturproposition till riksdagen till hösten och att de ska prioritera underhåll men också investera i ny infrastruktur där det behövs.

Umeås kommunalråd Hans Lindberg står framför stadshuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är inte acceptabelt” – se mer om kritiken och hör Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) som planerar att skicka ett brev till Trafikverket och infrastrukturministern. Foto: Anders Öhlund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet