Peder Björk, riksdagsman S

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
-Såhär kan vi inte fortsätta att ha det, menar riksdagsledamoten Peder Björk (S). -”Resenärer och tågbolag får ta smällen för att Trafikverket inte klarar att sköta sitt jobb”, menar Björk som nu kräver att regeringen ersätter alla som drabbas av förseningarna. Foto: pierre ragnehag

”Jag är så förbannat trött på det här” – riksdagsman kräver kompensation för tågförseningar i norr

Uppdaterad
Publicerad

Ersättning till både resenärer och tågbolagen som drabbats av alla tågförseningar – det är kravet riksdagsledamoten Peder Björk (S) nu ställer på regeringen.

De senaste problemen orsakade av en misslyckad uppdatering var droppen som fick bägaren att rinna över.

Informationstavlan på Sundsvalls central blinkar med senaste uppdateringarna; tåget klockan 13 till Umeå kommer att ersättas med buss och samma sak gäller för tåget från Örnsköldsvik som skulle ha kommit in till Sundsvall 10:49.

-Ja, det är så det ser ut, det är helt oacceptabelt, konstaterar riksdagsmannen Peder Björk (S).

Krav på ersättning

Han har nu vänt sig till infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) med krav på skyndsamma åtgärder – dels vill han att regeringen snabbt tar en dialog med Trafikverket om problemen, dels att staten ersätter de som drabbas av ständiga förseningar och inställda tåg.

– För några år sedan gjordes beräkningen att alla problem kostat de fyra nordligaste regionerna, som driver Norrtåg, runt en kvarts miljard kronor.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

”Blir så förbannat trött”

Sverige har lovat införa det europeiska signalsystemet ERTMS och järnvägen norr om Sundsvall har utsetts till pilotområde, ett projekt som varit långt ifrån smärtfritt.

– Jag är så förbannat trött på att Norrland ska vara ett försöksområde, säger Björk till SVT Västernorrland.

Hör honom i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet