Två tågresenärer tittar på informationstavlan på centralstationen i Umeå

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har kontaktat Norrtåg men inte fått svar” – Jennifer Kettle och Stina Norström vet inte om deras tåg från Umeå till Sundsvall kommer att gå. Foto: Mira Myllyniemi/SVT

Långvarigt stopp i tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå

Uppdaterad
Publicerad

Tågproblemen längs Mellannorrlands kust fortsätter. Ännu på onsdagen var det helstopp på sträckan mellan Härnösand och Timrå. Tidigast på fredag kväll går tågen mellan Sundsvall och Umeå som de ska igen – men då med reducerade hastigheter.

En misslyckad uppdatering av säkerhetssystemet på sträckan Sundsvall-Kramfors uppges vara orsaken till felet.

Under måndagskvällen kunde viss tågtrafik ledas om via Ånge och Vännäs. SJ:s och Vy:s nattåg som passerade den berörda sträckan ställdes in, liksom tågresor mellan Sundsvall och Umeå.

Under tisdagsförmiddagen kom Trafikverket med besked om att felet beror på ett systemfel och att trafiken väntas kunna återupptas först på fredag.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Men under onsdagen kom nya besked. Det är en misslyckad uppdatering av säkerhetssystemet ERTMS som testas på sträckan mellan Kramfors och Sundsvall som lett till problemen, som kan ta flera veckor att åtgärda.

– Vi testar det nya systemet på just den här sträckan. Meningen är ju att det ska införas i hela landet och på sikt i hela Europa, säger Katarina Wolfram, presskommunikatör på Trafikverket

Reducerade hastigheter

Systemfelet innebär bland annat att signaler och bommar inte fungerar 100-procentigt.

Under onsdagen öppnades trafiken igen på större delen av den aktuella sträckan av Ådalsbanan, men mellan Härnösand och Timrå är det fortsatt helstopp fram till i vart fall fredag kväll.

Och när trafiken är igång på hela sträckan igen kommer den förmodligen gå i reducerade hastigheter fram tills dess att felet är helt åtgärdat – vilket kan ta flera veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet