Tågstrulet i norra Sverige har lett till hård kritik mot Trafikverket. Nu meddelar myndigheten att det ska fungera som vanligt efter den 29 augusti. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Trafikverkets glädjebesked: Då är tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall igång igen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen kom glädjande besked för alla tågresenärer mellan Sundsvall och Umeå: efter den 29 augusti rullar tågen som vanligt igen.

Det är en bugg i Trafikverkets nya signalsystem som legat till grund för den reducerade tågtrafiken mellan Sundsvall och Umeå. Främst är det Vys avgångar som påverkats med runt 20 inställda tåg om dagen mellan Sundsvall och Härnösand.

Tidigare meddelade Trafikverket att buggen kunde uppdateras först i vecka 38, en plan som nu tidigareläggs med tre veckor.

– Det här är en plan som vi verkligen fått bekräftad av alla parter, vi har högt förtroende för att det ska fungera som vanligt igen efter den 29 augusti, säger Christoffer Crafoord, avdelningschef på Trafikverket.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Stora kostnader för Trafikverket

Tågtrafiken på Ådalsbanan har varit reducerad sedan slutet på juli och inneburit att tågen tvingats köra i 30 kilometer i timmen över samtliga plankorsningar.

Vad har det här signalfelet kostat Trafikverket?

– Det är ju stora kostnader när vi behöver stå för böter kopplat till förseningar, sedan har det ju kostat att uppdatera det här nya systemet. Vad den exakta siffran landar på kan jag inte svara på just nu, säger Christoffer Crafoord.

Delad bild på två män som sitter på ett tåg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det påverkar förtroendet” – möt tågresenärer som påverkats av tågstrulet mellan Umeå och Sundsvall. Foto: Berno Jonsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet