Umeås kommunalråd Hans Lindberg står framför stadshuset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det här är inte acceptabelt” – se mer om kritiken och hör Umeås kommunalråd Hans Lindberg (S) som planerar att skicka ett brev till Trafikverket och infrastrukturministern. Foto: Anders Öhlund/SVT

Umeås kommunalråd om tågstrulet i norra Sverige: ”En skandal”

Uppdaterad
Publicerad

Tågproblemen med Botniabanan där en mjukvaruppdatering ställer till stora förseningar har nu retat upp Umeås politiker.

– Skandal att Umeå misshandlas så här av Trafikverket, säger Hans Lindberg (S) kommunalråd i Umeå.

Det handlar om både tågstopp och förseningar som drabbar tågtrafiken i norra Sverige. Anledningen är en uppdatering i det nya signalsystemet som Trafikverket testar på delar av sträckan mellan Umeå och Sundsvall.

Nu planerar Umeås politiker att skicka ett brev för att påtala problemen till Trafikverkets generaldirektör Roberto Maiorana och även infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Men det är inte bara tågstrulet som ligger bakom politikernas ilska.

– Vi har ringleden Västra länken som försenats i tre år. Vi har en bro som rasat, vi har taggtråd på Tegsbron. Staten måste ta sitt ansvar när nu inte Trafikverket gör sitt jobb, säger Hans Lindberg (S) kommunalråd i Umeå.

Trafikverket: ”Kan inte göra mer”

Trafikverket säger att man jobbar med uppdateringen av mjukvaran för signalsystemet som orsakat problemen. När det är klart måste Transportstyrelsen också ge ett godkännande för drift.

– Vi hoppas att få ett snabbt beslut, men när det är klart vet vi inte i dagsläget. Att politikerna är missnöjda förstår jag men vi kan inte göra mer, säger Felicia Danielsson som är presskommunikatör på Trafikverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet