Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är oklart om Västra länken blir klar innan årsskiftet – projektledaren Tomas Ek förklarar varför i klippet. Foto: Tommy Forsgren/SVT, Anders Öhlund/SVT

Västra länken i Umeå försenas på nytt – kan inte öppna i augusti

Uppdaterad
Publicerad

Västra länken-sträckan i Umeå kommer att försenas ytterligare, det meddelar Trafikverket under torsdagen. Enligt projektledaren Tomas Ek kan det bli svårt att öppna vägen i år över huvud taget.

– Det här blir ett pussel att få ihop, säger Tomas Ek.

Orsaken är att arbetet är mer omfattande än man trodde och att nya fel hittats.

– Analysarbetet har tagit tid och åtgärderna blir större än vi tänkt från början, säger Tomas Ek, projektledare vid Trafikverket.

Västra länken

Vägen skulle ha öppnat sista augusti, men den planen håller inte längre. Det är oklart om vägen kan öppna innan årsskiftet.

– Vi gör det vi kan men det kan bli svårt. Vi vet inte vilka åtgärder som krävs, säger Tomas Ek.

Tre orsaker bakom förseningen

Därtill vet man inte hur dags vintern kommer i år och hur tillgången på entreprenörer är.

– Det här blir ett pussel att få ihop, säger Tomas Ek.

Tomas Ek berättar att det framför allt är tre orsaker som ligger bakom att Västra länken försenas – vägens bärighet, åtgärder av VA-ledningar samt skyddet av grundvattnet.

Politikern: ”Det är åt helvete”

Kommunalrådet Hans Lindberg (S) är kritisk till att Trafikverket återigen skjuter upp öppnandet av Västra länken. Han menar att kommunens invånare blir lidande då både kommunen och näringslivsaktörer står redo med investeringar när projektet är klart.

– Jag tycker det är åt helvete. Vi är beroende av att Trafikverket gör sig jobb. Jag blir orolig över Trafikverkets projektledning. De misslyckas med sitt uppdrag, säger Hans Lindberg.

Moderaterna är också kritiska och menar att Västra länken är den viktigaste åtgärden för att luftkvalitén i centrum ska förbättras ytterligare.

– Umeåborna är förlorarna i denna soppa. Det här försenar utvecklingen för Umeå och planerna för staden, säger kommunalrådet Anders Ågren (M).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter guidar genom de senaste turerna kring det stora vägprojektet i Umeå. Foto: Tommy Forsgren/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västra länken

Mer i ämnet