Delad bild på två män som sitter på ett tåg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det påverkar förtroendet” – möt tågresenärer som påverkas av det rådande tågstrulet mellan Umeå och Sundsvall. Foto: Berno Jonsson/SVT

Resenärerna om tågstrulet i norra Sverige: ”Överväger att dumpa kollektivtrafiken helt”

Uppdaterad
Publicerad

Tågen mellan Umeå och Sundsvall ska börja rulla igen under fredagen, men med begränsad hastighet.

SVT åkte med Norrtågs avgång från Umeå på fredagsmorgonen, där resenärerna fick byta till buss i Härnösand.

– Det påverkar förtroendet, konstaterar resenären Lasse Eriksson.

– Det är alltför ofta är det strul med avgångarna. Jag överväger att dumpa kollektivtrafiken helt eftersom det inte går lita på tåget, säger Albin Lindholm som åker tåg regelbundet.

Tågvärdarna försökte under fredagsmorgonen att hålla humöret uppe bland passagerarna vid beskedet att det skulle bli bussning från Härnösand vidare söderut.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

– Jag förstår deras frustration men de flesta har ändå ett gott humör och vi gör vårt bästa för att folk ska komma fram i tid, säger tågvärden Kicki Holmgren.

Vill se bättring från myndigheter

Flera av passagerarna på tåget som SVT åkte med skulle vidare till Stockholm. De valde ändå att ta tåget trots att det var buss som gällde från Härnösand.

– Det är risken man får ta och det är sorgligt. Jag tycker man borde satsa bättre på infrastrukturen annars börjar folk flyga istället. Myndigheterna måste ta det här på större allvar om man nu ska satsa på miljön, säger Lasse Eriksson från Umeå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrul mellan Umeå och Sundsvall sommaren 2024

Mer i ämnet