Tre personer står böjda över en kallmur och gräver och plockar bort stenarna från muren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här får kursdeltagare lära sig hantverket med att restaurera en kallmur vid Sköns kyrka – lär dig mer om att laga murar i klippet. Foto: Stina Ahlinder/SVT

För få kan laga kallmurar – unik utbildning i Sundsvall

Uppdaterad
Publicerad

Alltför få kan laga gamla kallmurar med tanke på antalet som behöver restaureras. Nu har närmare 30 personer fått lära sig hur under en utbildning i Sundsvall.

– Hantverket håller inte på att dö ut, men vi har verkligen ett starkt behov av att fler lär sig, säger kursledaren Joakim Lilja.

Så kallade kallmurar finns på många håll runt om i landet, speciellt runt kyrkor, åkrar och gårdar. Många av dem är gamla och i behov av upprustning. Men det finns få som behärskar hantverket.

– Vi vill höja kunskapsnivån kring kallmurar, både hos de som beställer jobb och de som utför jobben, säger Joakim Lilja.

Tre kurstillfällen i Sverige

För att öka kunskapen kring hantverket hålls nu tre kurser i kallmursrestaurering i Sverige, varav en i Sundsvall.

– Det är viktigt att förstå hur konstruktionen på muren ser ut, så man kan åtgärda den på ett sätt som passar, säger Johanna Frölich, en av det 30-tal kursdeltagare som samlats vid Sköns kyrka.

Flera länsstyrelser bakom utbildningen

Utbildningen hålls inom ramen för projektet ”Informationsinsatser för byggnadsvården 2024” som finansieras av Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland tillsammans med Härnösands stift och Hantverkslaboratoriet/Göteborgs universitet.

Se deltagarna träna på att laga kallmuren vid Sköns kyrka.

VAD ÄR EN KALLMUR?

Begreppet kallmur används bara för naturstensmurning. En kallmur är en mur av sten som uppförts utan murbruk eller annat bindemedel.

”Kall” syftar på att muren förblir kall när den byggs, till skillnad mot en mur som uppförs med hjälp av murbruk, där murbruket blir varmt när det binder.

Begreppet torrmurning används också av vissa hantverkare och betyder samma sak.

Källa: Handbok i kallmurning av Joakim Lilja/Göteborgs universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.