Så kallade kallmurar finns på många håll runt om i landet, speciellt runt kyrkor, åkrar och gårdar. Många av dem är gamla och i behov av upprustning. Men det finns få som behärskar hantverket.
– Vi vill höja kunskapsnivån kring kallmurar, både hos de som beställer jobb och de som utför jobben, säger Joakim Lilja.
Tre kurstillfällen i Sverige
För att öka kunskapen kring hantverket hålls nu tre kurser i kallmursrestaurering i Sverige, varav en i Sundsvall.
– Det är viktigt att förstå hur konstruktionen på muren ser ut, så man kan åtgärda den på ett sätt som passar, säger Johanna Frölich, en av det 30-tal kursdeltagare som samlats vid Sköns kyrka.
Flera länsstyrelser bakom utbildningen
Utbildningen hålls inom ramen för projektet ”Informationsinsatser för byggnadsvården 2024” som finansieras av Länsstyrelserna i Dalarna, Gävleborg och Västernorrland tillsammans med Härnösands stift och Hantverkslaboratoriet/Göteborgs universitet.
Se deltagarna träna på att laga kallmuren vid Sköns kyrka.
VAD ÄR EN KALLMUR?
Begreppet kallmur används bara för naturstensmurning. En kallmur är en mur av sten som uppförts utan murbruk eller annat bindemedel.
”Kall” syftar på att muren förblir kall när den byggs, till skillnad mot en mur som uppförs med hjälp av murbruk, där murbruket blir varmt när det binder.
Begreppet torrmurning används också av vissa hantverkare och betyder samma sak.
Källa: Handbok i kallmurning av Joakim Lilja/Göteborgs universitet.