Exteriör på hus i Liljeholmskajen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det postmodernistiska plåttaket på kontorshuset i Marievik skulle rivas bort och ersättas med nya våningar. Men bostadsbolaget ändrade sig och väljer att bevara 80- och 90-tals arkitekturen och tänka mer cirkulärt. Foto: SVT

Nu trendar 90-talet – kontorshus ska återbrukas istället för rivas

Publicerad

Postmoderna kontorskomplexet i Marievik vid Liljeholmskajen byggs om istället för att rivas. Och överblivna möbler och byggmaterial samlas för återbruk.

– Vi har omvärderat arkitekturen från 80- och 90-talet och vill bevara istället för att riva, säger Johan Lindskog, projektledare på AMF fastigheter.

Den postmodernistiska arkitekturen från 1980- och 1990-talet utmärker området i Marievik. Tidigare har estetiken på kontorskomplexen inte stått särskilt högt i kurs och därför har husen delvis rivits. Men nu verkar pendeln ha svängt och husen blivit trendiga.

Arbetar cirkulärt istället för linjärt

Fastighetsbolaget AMF som äger kontorshusen sparar också material och interiörer som blir över för att göra en mindre miljöpåverkan. Det används sedan när det renoveras på andra ställen.

– Det är en projekteringsutmaning för oss att jobba cirkulärt. Vi måste ju börja med det vi har. Normalt börjar vi med ett vitt papper och jobbar linjärt, säger han.

Utforma lokaler med gamla interiörer

På en yta av cirka 1 700 kvadratmeter magasineras allt från utrivna kök, till fönsterpartier, lamparmaturer och kakel.

Tanken är att nya hyresgäster ska ha möjlighet att välja vad de vill ha för inredning från det befintliga sortimentet.

Boverket: ”Nyckelfråga för framtiden”

Bygg- och fastighetssektorn står för mer än 20 procent av de samlade koldioxidutsläppen i Sverige.

Enligt Boverket, som är den nationella myndigheten för samhällsplanering, är cirkulärt tänkande och återbruk nödvändigt för att lägre nivåer ska nås.

– Idag återbrukar vi relativt lite och river mer än vad vi skulle behöva. Vi behöver adressera mer återbruk och cirkuläritet. Det är en nyckelfråga, säger Helena Bjarnegård som är riksarkitekt vid Boverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.