Bygg- och fastighetsbranschen står för 21 procent av Sveriges utsläpp av växthusgaser, nära 12 miljoner ton koldioxidekvivalenter. Sektorn står också för lika många ton byggavfall – 35 procent av allt avfall i Sverige.
– Allt går inte att återbruka men här finns tusentals ton högkvalitativa produkter som kan fortsätta användas. Och branschen är på, man vill bara hitta former för att göra det effektivt och kvalitetssäkert, säger Carina Loh Lindholm, projektledare på IVL.
IVL Svenska Miljöinstitutet forskar inom byggåterbruk och har knutit ett 40-tal bygg- och fastighetsföretag till sin sajt CCBuild hittills, som fungerar som ett Blocket för byggbranschen.
– Nu inviger vi ett mellanlagringstält i Mölndal, där material som inte omedelbart kan återanvändas kan sparas till senare byggprojekt.
Återbruk i alla projekt
Fastighetsbolaget Vasakronan använder nu återbrukat material i alla sina projekt. I Göteborg har man renoverat ett kontor med 91 procent återbrukat material.
– Man får vända på tanken och börja med vilka material som finns tillgängliga. Målaren i det här projektet sa ”men jag har ju färgprover”. Då tog vi in arkitekten igen och jobbade efter det, säger Magnus Tengberg, affärsutvecklingschef.
Vid Lilla Bommen river företaget ett stort 80-talskontor, men det är ingen vanlig rivning – byggnaden demonteras bit för bit.
Marmorplattor, lampor, kontakter, dörrar, fönster, innertak och mattor. Allt i bra skick går till andra projekt, eller tillbaka till tillverkaren för att bli nytt byggmaterial.
”Redo för klimatgränsvärden”
Arkitektfirman Kaminsky har arbetat med hållbarhet länge och är nu återbrukskonsulter i ett av Sveriges största återbruksprojekt; nya ägaren Vectura bygger om Beckombergas gamla slutenvårdsavdelningar, det som i dag heter Bromma sjukhus.
Nästa år kommer också krav från regeringen på klimatdeklarationer på byggnader, men först 2027 införs gränsvärden.
– Då tvingas alla återbruka. Men i min värld är branschen redo för gränsvärden redan 2021. Det är visserligen en lite besvärligare process, men mycket enklare än att till exempel elektrifiera vägar eller fånga och gräva ner koldioxid i marken. Återbruk är ju väldigt naturligt, säger Joakim Kaminsky.
FAKTA: Byggbranschens klimatavtryck
2018 stod bygg- och fastighetsbranschen för 21 procent av klimatutsläppen i Sverige, den största andelen från byggmaterial.
Medan utsläpp från uppvärmning av hus minskat kraftigt genom åren, så har utsläpp från byggprojekten i princip legat still.
Nästa år införs krav på klimatdeklarationer för byggnader för att minska utsläppen, men krav på gränsvärden i klimatdeklarationerna planeras först 2027.
Källa: Boverket