Magnus Antaris Tuoljas svingar yxan när han bygger en kåta på traditionellt vis i Malå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Magnus Antaris Tuolja svingar yxan, när han bygger en kåta på traditionellt vis i Malå. I början av nästa år sänds dokumentären i SVT. Foto: Robert Reinholdsson

Kåta byggd på traditionellt vis i Malå: ”Helt utan moderna verktyg”

Uppdaterad
Publicerad

I Lappstan i Malå har i sommar en samekåta växt fram. Kåtan har byggts helt på traditionellt vis, utan verktyg drivna med el eller bensin.

Byggmästarna heter Jörgen Stenberg och Magnus Antaris Tuolja, och i början av nästa år sänder SVT en dokumentär om bygget.

– Det är viktigt att bevara kopplingen till vår historiska bakgrund, säger Magnus Antaris.

Det har varit ett komplicerat bygge, eftersom det skett helt med traditionella metoder.

– Det betyder att vi väljer bort moderna verktyg som drivs med el el eller bensin. Vi väljer också bort att använda spik som är en relativt ny företeelse, säger Magnus Antaris Tuoljas.

Klyver med yxa

– Vi klyver fram allt virke som vi använder och har bilat till stockarna i skogen bara med yxa. Vi har försökt att hålla oss till så ursprungliga arbetsmetoder som möjligt, säger Jörgen Stenberg.

Båda har fått skaffa sig kunskapen på egen hand.

– Jag har delvis lärt mig av Jörgen. Sedan har också gått en utbildning i kulturvård med inriktning på byggnadsverk, säger Magnus Antaris Tuolja.

För Jörgen Stenberg har bygget en känslomässig betydelse.

– Den här kåtan är ju min farmors och farfars och jag ju växt upp här. Det betyder mycket att den här platsen hålls vid liv, säger Jörgen Stenberg.

Åter till rötterna

Programmets producent Mats Dante Jernudd tycker det är viktigt att hålla den här traditionen levande.

– Det är viktigt för den samiska minoriteten men det också för alla som bor i Sverige. Vi vill tillbaka till våra rötter och det finns ett sug efter de känslor som vi speglar här, säger han.

Magnus Antaris Tuolja konstaterar att den traditionella kunskapen riskerar att gå förlorad om den inte används.

– Ur ett urfolksperspektiv är det också viktigt att kunna bevara kopplingen till vår historiska bakgrund och att visa att vi är detsamma folket som fanns före som koloniseringen som efter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.