Timråborna döms för att ha hanterat drygt åtta kilo narkotika, där majoriteten av det var den kemiska drogen kristall. Foto: ur polisens förundersökning

Fängelsestraff för tre män från Timrå – hanterade åtta kilo kristall

Uppdaterad
Publicerad

Tre män i 20-årsåldern från Timrå döms till fängelsestraff för grovt narkotikabrott.

Männen har, enligt tingsrätten, levererat åtta och ett halvt kilo narkotika till olika städer i Norrland.

De tre männen döms för att i våras ha transporterat och vidarelevererat totalt åtta och ett halvt kilo narkotika till olika platser i hela södra Norrland. Merparten av det är den nya kemiska drogen kristall.

Grov gärning

Det handlar om tre unga män, två 19-åringar och en 20-åring. 20-åringen döms till fyra års fängelse och 19-åringarna döms till fängelse i två år och tre månader respektive tre år.

Rätten skriver i sin dom att: ”Gärningen är att bedöma som grov då den avsett en stor mängd narkotika och då den utgjort ett led i en verksamhet som bedrivits i större omfattning eller yrkesmässigt.”

Skäl till åtal

Det var den 25 april i år som två av männen stoppades i en fordonskontroll. I bilens bagageutrymme hittades en kulsprutepistol laddad med 16 skarpa patroner.

– Vi ansåg att vi hade skäl till åtal när det gäller grovt vapenbrott. Att de nu frias på den punkten är något vi kommer att ta ställning till de närmaste dagarna, säger kammaråklagare Malin Löfgren.

Förvarades under golvmatta

Rätten konstaterar att de två borde insett att de transporterade något olagligt, men att det inte finns stöd för att de förstått att det handlade om ett vapen.

Kulsprutepistolen förvarades i en svart plastpåse tillsammans med en kökshandduk. Paketet i sin tur låg under en textilpåse i en större papperspåse i ett utrymme under golvmattan i bakluckan, där reservhjulet normalt förvaras.

Männen åtalades också för grovt vapenbrott, vilket samtliga frias ifrån.

Sms-konversation mellan två personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När sonen sitter i en bil mellan Stockholm och Uppsala mitt i natten trots att han ska upp och jobba tidigt dagen efter anar mamman oråd. Se sms-konversationen mellan dem här – en kvart innan sonen grips. Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.