Sms-konversation mellan två personer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När sonen sitter i en bil mellan Stockholm och Uppsala mitt i natten trots att han ska upp och jobba tidigt dagen efter anar mamman oråd. Se sms-konversationen mellan dem här – en kvart innan sonen grips. Foto: SVT Grafik

Oroliga Timråmammans sms till sonen – precis före gripandet: ”Har de en hållhake på dig?”

Uppdaterad
Publicerad

Mamman till en av de unga Timråbor som nu misstänks för hantering av kilovis med tung narkotika anade att något inte stod rätt till med sonen.

När han och en kamrat är på väg från Stockholm till Sundsvall mitt i natten med ett skjutklart vapen i bilen skriver hon och undrar vad som pågår.

Strax därefter stoppas bilen av polisen. Se sms-konversationen här i klippet.

Alla tre Timråborna som är i 20-årsåldern ställs i nästa vecka inför rätta åtalade för grova narkotikabrott och grovt vapenbrott. De misstänks för att under relativt kort tid ha hanterat runt åtta kilo tung narkotika, framför allt den syntetiska drogen kristall men även kokain.

Omständigheter och uppgifter i polisens förundersökning talar för att deras uppdragsgivare varit det kriminella nätverket Dalen från södra Stockholm, som under en rad år styrt narkotikahandeln i södra Norrland.

Ingen av de tre är tidigare dömd för någon allvarligare brottslighet. Men en av dem beskrivs som en ”högra hand” till en av ledarfigurerna för Dalennätverket i Sundsvallsområdet av en av de andra åtalade.

Skulle ”hämta en grej”

Det var också han som enligt åtalet organiserade den vapentransport från Stockholmsområdet som de övriga två utförde och som ledde till gripandet.

De två ”transportörerna” fick bara veta att de skulle ”hämta en grej”, att de inte hade något val och att de inte fick ”fucka upp” det hela.

En av männen berättar i förhör att han och hans familj under en tid levt under mordhot.

”Arabiskt salt”

Vid ett tillfälle ska nätverkets ledarfigur ha beordrat honom att förvara ett parti kristall – som han kallat ”muslimskt salt eller arabiskt salt” – hemma hos sig och att han inte fick öppna eller lukta på innehållet, för då skulle det gå illa för honom.

Han skulle då också ha dragit upp sin huvtröja och gjort en hotfull gest – som den förhörde mannen upplevde som ett direkt dödshot.

Han säger sig också ha fått klart för sig att han och hans familj kunde få magen uppskuren och fingrar och öron avklippta om de inte handlade enligt order.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.