”Att ta bort nattåget är helt fel väg att gå”, säger Rickard Carstedt (S), ordförande för Regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Patrick Trägårdh

Region Västerbottens uppmaning till regeringen: Säkra nattågen mellan Umeå och Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Region Västerbotten befarar att fler kommer välja flyget när nattågen till Göteborg läggs ner. Nu uppmanar man regeringen att rädda trafiken.

– I ett klimatsmart Sverige behövs tåget, säger Rickard Carstedt (S), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.

Regionala utvecklingsnämnden i Västerbotten ger sig nu in i debatten kring den kommande nedläggningen av SJ:s nattåg mellan Umeå/Åre och Göteborg.

Nämnden ska skicka en skrivelse till regeringen, då de anser att nedläggningen kommer att innebära att fler väljer att flyga.

Nattågen

– Vi i Västerbotten är ledande i den gröna omställningen, och det ska vi fortsätta vara. Att ta bort nattåget är helt fel väg att gå. I ett klimatsmart Sverige behövs tåget, säger Rickard Carstedt (S), ordförande Regionala utvecklingsnämnden.

Hoppas på lösning från Trafikverket

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) menar att de resenärer som vill åka nattåget mellan Göteborg och Umeå kan göra det fortsättningsvis via Stockholm.

Karolina Filipsson, som är myndighetschef vid Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Västerbotten, anser dock att det inte är ett likvärdigt alternativ till dagens nattåg.

– Mot bakgrund av den utveckling som kan ses i norra Sverige och behov att öka det hållbara resandet så bör nattågstrafiken till och från Göteborg finnas kvar. Jag hoppas att Trafikverket inser behovet och att det innan trafiken upphör finns en lösning som innebär fortsatt nattågstrafik mellan Umeå och Göteborg, säger Karolina Filipsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nattågen

Mer i ämnet