Bybor vill ha sänkt hastighet utanför Vemdalens skola

Publicerad

Utanför Vemdalens skola kommer bilar och tunga fordon snabbt. Sedan länge har föräldrar, lärare och elever önskat att hastigheten ska sänkas från 50 km/h till 30 km/h. Nu har kommunen ärendet uppe på bordet.

Många barn och flera vuxna både på skolan och på byn vittnar om sin oro för hastigheten och att det är svårt att komma över vägen.

Kommunen beslutar om hastigheten i byn

Inom tätbebyggt område så är det kommunerna som beslutar hastigheterna. Utanför tätbebyggt område är Länsstyrelsen ansvariga och på statliga vägar med hastigheter mellan 80-120 km/h beslutar Trafikverket.

– Men det sker alltid en dialog mellan instanserna, säger Per Pallage samordnare trafik- och infrastruktur Härjedalens kommun.

Beslut väntas i januari

Under torsdagen har kommunen ett möte där hastighetsförändringar i kommunen diskuteras, vägen utanför Vemdalens skola är en av sträckorna.

 – Översynen pågår på grund av den ökade turist- och besöksnäringen. Det är ett pågående arbete där vi inte har några klara besked i dagsläget.

Under närmsta tiden kommer fler möten äga rum innan kommunen först i mitten av januari väntas ge ett slutgiltigt besked om det blir några hastighetsförändringar i kommunen.

Eleverna Elsa Lennartzon, Stella Tjärnås, Agnes Gyllenswärd och Nina Westerlund hade frågan uppe i skolvalet. Hör vad de och föräldrar tycker om hastigheten i klippet ovan.

Hastighetsbestämmelser i Sverige

Kommunen ger ett förslag på hastighetsförändring inom tätort till Trafikverket.

Trafikverket yttrar sig om förslaget.

Kommunen fattar ett slutgiltigt beslut.

När kommunen har beslutat om hastighetsförändring inom tätort så är det Trafikverkets ansvar att sätta upp skyltarna.

För allmänna vägar utanför tätbebyggt område där staten är väghållare och på enskilda vägar beslutar Länsstyrelsen om hastigheter.

För vägarna med hastigheter mellan 80-120 km/h på de statliga vägarna beslutar Trafikverket.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.