Tord Bergström och Ghöte Hammarström går längs en snöklädd gata på natten. Den ena personen bär en svart jacka med reflekterande detaljer, medan den andra har en grå, vadderad jacka. I bakgrunden syns hus med dimmad belysning och en snötäckt väg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fjärrvärmekunderna Tord Bergström och Ghöte Hammarström påverkas kraftigt av Solörs prishöjningar. Foto: Alberto Lozano/SVT

Rejäl prisökning på fjärrvärme skapar oro i Sveg

Publicerad

Fjärrvärmen har under de senaste åren blivit allt dyrare i Sveg. Leverantören Solör Bioenergi aviserade för några veckor sedan en prisökning på 30 procent för 2025 – något som har väckt starka reaktioner.

Det är inte första gången som Solör Bioenergi kritiseras för sina höga priser på fjärrvärme. Bolaget har tidigare anmälts till Konkurrensverket och anklagats för att kontinuerligt ha utnyttjat sin dominerande position på marknaden.

Efter flera år av kraftiga prishöjningar har aviseringen för 2025 blivit sista droppen för flera av Solörs 300 kunder i Sveg.

Solör kallade till informationsmöte

Företaget kallade till ett informationsmöte för att förklara anledningarna till prisutvecklingen.

– Bränslepriserna har fördubblas sedan kriget i Ukraina bröt ut, så vi måste öka våra priser i samma takt för att få verksamheten att gå runt, sa Solörs regionchef Tommy Persson på informationsmötet.

Missnöje bland kunderna

Enligt siffror från Fastighetsägarna landar den genomsnittliga prisökningen på fjärrvärme i Sverige för 2025 på 15 procent, Solör hävdar att kunderna i Sveg är väldigt utsprida – något som gör anläggningen och leveransen dyrare.

– Närliggande kommuner som Ljusdal har fått en prisökning på endast fem procent och det kunde de inte förklara på mötet, säger villaägaren Tord Bergström efter mötet.

Hör villaägaren Tord Bergström och hyresvärden Ghöte Hammarström om hur de påverkas av prisökningen i videon.

Efter prishöjningen – här svarar Solörs vd på kritiken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.