De senaste två åren har fjärrvärmeföretag höjt priset kraftigt runt om i landet och Konkurrensverket har tagit emot flera anmälningar.
– Det är inte bara klagomål mot Solör utan även andra aktörer, säger Jana Horáková, utredare på Konkurrensverket.
”Måste prioritera”
I Västra Götaland har Falköping och Landvetter anmält Solör Bioenergi till Konkurrensverket. Enligt anmälningarna har bolaget missbrukat sin dominerande ställning. Båda dessa anmälningar har skrivits av, dock utan att Konkurrensverket tagit ställning till om någon överträdelse av konkurrensreglerna skett eller inte.
– Vi måste använda våra resurser så effektivt som möjligt. Med hänsyn till redan pågående utredningar om fjärrvärmeaktörer har vi valt att inte prioritera klagomålen avseende Landvetter och Falköping, säger Jana Horáková.
Utreder missbruk av dominerande ställning
Den anmälan mot Solör som Konkurrensverket fortfarande utreder är den som kom in först, gällande Mönsterås. Även det klagomålet rör missbruk av dominerande ställning genom överprissättning på fjärrvärme.
– Ett företag har dominerande ställning om det har en sådan marknadsmakt att de kan agera oberoende av sina kunder, konkurrenter och leverantörer. Enligt konkurrenslagen är det förbjudet för företag att missbruka sin marknadsmakt, säger Jana Horáková.
Vd håller inte med om kritiken
Anders Pettersson är vd för Solör Bioenergi. Han säger att prisökningarna är en direkt konsekvens av att priserna på biobränsle stigit kraftigt. Han tycker inte att företaget har en dominerande ställning.
– Vi har en kontinuerlig konkurrens med bergvärmepumpar och andra typer av luftvärmepumpar.
Vad tänker du om att Konkurrensverket har en pågående utredning mot er?
– Jag tror att Konkurrensverket vill göra ett ordentligt jobb och förstå fjärrvärmemarknaden.
fjärrvärme
Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige. Fjärrvärme innebär produktion av hetvatten som distribueras i rörledningar till flera kunder i en ort.
Fjärrvärmen i Sverige har i huvudsak byggts ut och utvecklats i kommunal regi. I början av 1980-talet bedrevs de flesta fjärrvärmeverksamheter i kommunal regi.
Detta förändrades i samband med avregleringen av el- och fjärrvärmemarknaderna i mitten av 90-talet. Då tilläts att verksamheter bedrevs av andra ägare och med syfte att göra vinst. Det ledde till en våg av kommunala utförsäljningar av fjärrvärmeverksamheter. Under åren 1995–2005 såldes 56 kommunala fjärrvärmerörelser.
Källa: Energimarknadsinspektionen och NE