En man blir intervjuad till vänster i bild. Till höger en asfaltsväg som skadats svårt av översvämning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thor Kruse Een, byggchef i Åre kommun, säger att man har gjort tillräckligt för att förhindra översvämningarna – men att det ändå inte räckt. Se hur arbetet nu fortsätter i videon ovan. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Byggchefen i Åre om översvämningen: ”Vi har gjort tillräckligt”

Uppdaterad
Publicerad

Thor Kruse Een, byggchef i Åre kommun, berättar att arbetet i Åre nu har lämnat det mest intensiva skedet. Fokus nu är på reparationer och inventering av skador. Framåt kommer man att behöva fortsätta med förstärkningar runt Susabäcken.

Det akuta läget att se till att ingen kommit till skada är över. Nu pågår efterarbetet att hjälpa företag och andra aktörer.

– Det går inte att säga vad som är värst drabbat. Vi har många privata fastighetsägare som försöker komma in i sina hus och inventera skadorna, säger Thor Kruse Een.

Översvämningen i Åre

Han säger att Åre ligger i ett område med stor rasrisk men att man har ett system med sedimentsdammar och andra förstärkningar för att leda vattendraget rätt. Men den här gången blev det för mycket för systemet och vattnet forsade in i byn. Utan det hade det dock varit ännu värre, menar han.

– Vi har gjort tillräckligt utifrån de förutsättningar som var i måndags kväll. Men när naturkatastrofer inträffar lär man sig nya saker.

Hör byggchefens kommentarer om översvämningen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningen i Åre

Mer i ämnet