En person plockar mogna äpplen från ett träd i en solig trädgård, omgiven av grönskande grenar och rödaktiga frukter. I bakgrunden syns en stor, gulnande trädstam och en klar himmel.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är tufft, men jag fokuserar på livets glädjeämnen.” I klippet delar Camilla Wahlman från Östersund sin upplevelse av att leva med en obotlig sjukdom och vikten av att njuta av livet fullt ut. Foto: Björn B Schäfer/SVT

Camilla Wahlman i Östersund har obotlig cancer: ”Lever livet fullt ut”

Publicerad

I vintras fick Camilla Wahlman besked om att hon har obotlig cancer. Nu handlar det om att maximera den tid som finns.

– Jag måste komprimera allt det där som jag inte hinner med på lite kortare tid.

– Det känns mer och mer viktigt att njuta av allting som livet har att bjuda på, särskilt som jag vet att livet inte kommer att bli så långt som jag en gång trodde, säger Camilla Wahlman.

En gång i veckan går hon på cancerbehandling, för att hålla nere spridningen av tumörerna.

– Det är inte för att bota cancern utan för att förlänga livet, säger hon.

Cancern försvann – och kom tillbaka

För sju år sedan drabbades 54-åriga Camilla Wahlman från Östersund av bröstcancer. Hon fick operera bort ett bröst, fick cellgifter och strålning, efter det försvann cancern. Men i vintras kom den tillbaka, nu i skelettet och i bukhinnan. Den här gången är den obotlig.

– Det jag är mest rädd för är att lämna dem jag älskar, säger Camilla Wahlman.

Delar med sig på sociala medier

Camilla berättar öppet om sin cancer på sociala medier och hon har berört många:

– Det är en underbar känsla att man kan lyfta någon annan, säger Camilla.

Camilla har jobbat som journalist i 20 år både som chef på Sveriges Radio och på SVT Nyheter Jämtland. Senare utbildade hon sig till sommelier. 2023 var hon med i tävlingen Sveriges mästerkock, där hon blev en mycket uppskattad deltagare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.