Strömsunds kommun har tappat väldigt många invånare i år. Berg tvingas till besparingar då tappet av invånare blev större än väntat. Vad tror du krävs för att locka fler till landsbygdskommunerna? Foto: Fredrik Sandberg/TT

Chatt: Hur ska fler välja att bo i glesbygdskommunerna?

Uppdaterad
Publicerad

Med ett tapp på över 200 invånare i fjol tillhör Strömsund en stor skara av små kommuner som kämpar med avfolkning. Vad tror du kan vända trenden för småkommunerna? Dela med dig av dina idéer i chatten!

Hur ska fler välja att bo i glesbygdskommunerna?

Pinnat inlägg

Nu stänger vi chatten för den här gången. Tack för er medverkan! Intressant att höra alla tankar om glesbygdskommunernas framtid.

Michael • Många människor som funderar på att flytta till glesbygd i Jämtland och Härjedalen vill leva en livsstil nära naturen. Då gäller det för kommunerna att skydda och bevara sin allra viktigaste tillgång: naturen, rent vatten, oförstörd miljö. Idag föröds skog och natur av gruvor, industriellt skogsbruk och även illa placerade vindkraftverk. Nu är det dags att skydda de sista naturskogarna i länet från exploatering. Att exploatera mer skog och mark är som att såga av den gren man sitter på. Nyinflyttade (jag själv inbegripen) vill inte bo på ett enormt kalhygge, med nya gruvor som poppar upp. Det gäller att skydda den värdefulla skog som finns kvar, utan den blir det inte så attraktivt att flytta hit...

Sundberg • I den bifogade länken kan man läsa en jämförande studie mellan Ragunda kommun och Röros kommun i Norge. Två kommuner med ungefär samma storlek på befolkningen och geografiska läge, etc. Intressant och se på både likheter och skillnader i hur man valt att utforma sin landsbygdspolitik. https://kth.diva-portal.org/smash/get/diva2:1782749/FULLTEXT01.pdf

Hanna • Folk kan flytta in på grund av jobbet eller till kärleken. De andra som varken har ett riggad jobb eller kärlek att flytta men ändå vill flytta har hela världen att välja på.
Hur kan ex Strömsund eller Bräcke bli intressant för dessa människor/ familjer som många gånger är entreprenörer, viljestyrka och kreativa människor?
Ja det handlar om att folk ska vara beredda att bjussa på sig själv, är öppna, välkomnande och kan öppna dörrar och hjärtan för nyinkomlingar.
Här lever man dock gärna i sina klaner eller inom snäva kompiskretsar som för de flesta är omöjliga att komma in.
De flesta strutar fullständigt i nya människor och är inte ens nyfikna på de. Långt ifrån att vara hjälpsamma.
Det är vi själva som skapar en välkomnande eller avvisande byggd.

Magnus Hansson • Varför är alla glesbygdskommuner så besatta vid tillväxt? Det kommer inte ske, utflyttningen är en naturlig trend som kommer att fortsätta. Alla pengar som satsas på att vända den trenden är bortkastade, eftersom trenden inte vänder.

Fokusera istället på att minska kostnader i takt med avfolkning och sammanslagning av kommuner.

Annica • Satsa på starkt medborgarinflytande, transparent politik, politiker som siktar mot att medvetandegöra invånarna hur kommunen fungerar och möjliggöra inflytande. Våga satsa på att bredda kultursektorn, socialt engagemang och lokalt hantverkskunnande. Varje individ äger enorma resurser, behöver bli tillfrågade: Vad har du att ge? Om alla går med i "Kreativitetsbanken" ger den ränta genom idéer som omsätts i praktiken vilket gynnar alla. Grundkapitalet är cirkulär ekonomi i form av att alla får ta ansvar, egetvärde, gemenskap och delaktighet. Våga satsa istället för nedskärningar. Tänk långsiktigt hållbart, tänk öppenhet och dialog!! Allt är inte budget: Allt handlar om trivsel, samhörighet, känsla av sammanhang!!

Olov • Skatt och lokal ersättning för ingrepp i miljö är en del. Sen är centralorter, som Strömsund, "duktiga" på att skära ner i småbyar omkring och verkar tro att befolkningen där ska flytta in till centralorten. Istället flyttar många från kommunen. Våga satsa brett och sluta pinka revir kring kommunhuset (i vissa fall)

Pär • Det måste tillkomma fler arbetsmöjligheter. Kommunen bör försöka locka till sig fler industrier eller liknande som behöver många arbetare finns gott om plats för att driva fabriker på om man vill. Jobb och bostäder är nyckeln för att locka fler att bosätta sig.

Peter • Tänk om gör rätt
Fastighetsskatten för vattenkraft stationer, betalas till kommunen där stationen är, istället för som nu till staten

Istället som det är idag att lkab, sca mm betalar sin skatt till där huvudkontoret är, borde skatten betalas till kommunen där råvaran tas ifrån

Maria • Skola, infrastruktur och affär måste självklart finnas men det räcker inte. Även om det låter ytligt så ger platsen identitet. Vad signalerar orten, vad är dess image. Det är ingen slump att fler flyttar till Åre än andra centralorter i Jämtland. Jag vill med stolthet kunna berätta var jag bor. På alltför många platser finns det dåligt underhållna hus och skräpiga tomter. Det är inget som jag identifierar mig med och vill ha som granne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.