Chef för anmälda demensboendet i Härjedalen tillfälligt avstängd

Uppdaterad
Publicerad

Flera brister upptäcktes på ett demensboende i Härjedalen efter att två brukare dog efter ett magsjukeutbrott. Nu stängs enhetschefen för boendet av tillfälligt och en tillförordnad chef från kommunen är tillsatt.

I samband med dödsfallen som skedde i februari i år upptäcktes brister i boendets verksamhet. Kommunen anmälde sig själv till följd av händelserna enligt lex Sarah och lex Maria.

Både kommunen och IVO utreder

Händelserna fortsätter att utredas internt utifrån IVO-anmälan för att se vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas och chefen har stängts av i väntan på att utredningen blir klar. Medan utredningen pågår är biträdande socialchef för Härjedalen också tillförordnad enhetschef för boendet.

– Nu arbetar vi väldigt nära boendet för att kunna hjälpa medarbetare och jag är inne som tillförordnad enhetschef nu, säger Jonas Svärdstam, biträdande socialchef för Härjedalen.

Långsiktigt arbete med rutiner

Nu arbetar kommunen tillsammans med ledning och medarbetare på boendet för att förankra de rutiner som finns.

– Vi känner att vi har det under kontroll, men däremot för att få till det långsiktigt har vi mer jobb att göra. I nära samverkan med verksamhet och medarbetare ser jag att vi kan minimera risken för avvikelser till dess att långsiktiga åtgärder är på plats, säger Jonas Svärdstam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.