• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bor i Värnamo kommun, Jönköpings län. Det brinner kraftigt i en återvinningsfabrik med stora mängder plast med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Härjedalens kommun anmäler demensboendet efter missförhållanden. Foto: arkivbild

Två dog efter magsjukeutbrott på demensboende – nu anmäler Härjedalens kommun boendet

Uppdaterad
Publicerad

Två personer på ett demensboende i Härjedalen dog till följd av ett magsjukeutbrott. I samband med dödsfallen uppmärksammades brister på boendet. Nu anmäler kommunen boendet enligt Lex Sarah och Lex Maria.

Det var i våras som två brukare på boendet avled efter ett magsjukeutbrott. Efter dödsfallen hittades flera brister i följsamhet till rutiner och basal hygien i verksamheten.

I anmälan beskrivs missförhållanden såsom att läkemedel givits felaktigt till brukare, ordinerade vak som inte satts in, icke utförda insatser som att brukare blivit sittandes i rullstol hela dagar och lämnats utan uppsikt.

Flera brister

Lex Maria och Lex Sarah-anmälningarna visar på flera brister bland annat bristande dokumentation och att verksamheten inte ska ha följt demensvårdens riktlinjer.

Kommunen inledde en utredning efter att ha uppmärksammat missförhållandena och förde dialog med verksamheten. Trots det fortsatte avvikelser komma in. Nu har en ny plan satts upp med ytterligare åtgärder såsom utbildning, arbete med arbetsgruppen och chefsstöd för att förhindra att liknande missförhållanden inträffar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.