Bildens ALT-text beskriver tre sektioner: Den vänstra sektionen visar en person som håller en smartphone, iklädd en rosa tröja. Den centrala sektionen visar en skylt med texten ”Kommunhus Tjältegatan” och en logotyp med text som refererar till Åre kommun. Den högra sektionen visar en person klädd i en kostym, med en neutral bakgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför satte skolan inte stopp för den grova mobbningen? Och hur tänkte rektorn när den utsatta eleven gavs instruktioner om hur hon skulle göra för att inte känna sig kränkt? Hör vilka svar SVT:s reporter Marie Selander fick av rektorn och kommunens skolchef Kaj Söder. Foto: Marie Selander/SVT

Därför satte skolan inte stopp för den grova mobbningen i Åre – så svarar de ansvariga

Publicerad

Åre kommun har ålagts att betala skadestånd till en ung tjej som utsatts för grov mobbning i skolan under flera års tid.

Kommunen har gått med på att betala skadeståndet – men det först efter flera turer.

– Det är beklagligt det som hänt flickan, men det är inte så att vi inte satt in åtgärder. Det har bara inte räckt hela vägen, säger barn-och utbildningschef Kaj Söder.

Åre kommun är huvudman för den aktuella skolan där flickan under fem års tid utsatts för olika typer av allvarliga kränkningar som sparkar, slag, utfrysning och elaka kommentarer.

Skolinspektionens Barn-och elevombud, BEO, är den myndighet som granskat fallet och som slagit fast att kommunen brutit mot skollagen genom att inte sätta in tillräckliga åtgärder för att få stopp på den grova mobbningen.

Kommunen har brustit i sitt anmälnings-, utrednings- och åtgärdsansvar, fastslår BEO.

Myndigheten ser så allvarligt på det som inträffat att beslutet kopplats till ett skadeståndskrav på kommunen.

Skolchefen vill inte uttala sig i det enskilda fallet men kommenterar skolans ansvar så här:

– Om det sker incidenter så har vi en skyldighet att utreda dem, säger Kaj Söder.

Går med på skadestånd – efter ett halvår

Det var i somras BEO:s beslut kom. Men kommunen begärde en omprövning av BEO:s beslut.

BEO tog upp ärendet igen men meddelade i november att beslutet står fast, inklusive skadeståndskravet.

I en månad väntade BEO på kommunens svar om man tänkte godta beslutet eller inte. BEO klargjorde samtidigt att om kommunen inte skulle godta skadeståndskravet skulle kommunen bli stämd.

Efter att först haft invändningar och inte velat betala hela beloppet på 40 000 kronor, ändrade sig kommunen och gick med på att betala hela summan, enligt BEO.

Kommunen krävde omprövning

Barn-och utbildningschef Kaj Söder säger att kommunen visst medgav att kommunen gjort fel redan vid det första beslutet, men ville ha en omprövning av beslutet, då man ansåg att det fanns mer fakta att ta hänsyn till i ärendet.

I sin begäran om omprövning skrev kommunen så här:

”Barn- och elevombudets identifierade brister i skolans verksamhet bygger på olikheter i definitionen av begreppet kränkande behandling.”

Men BEO konstaterar att det är elevens upplevelse som är avgörande – inte skolpersonalens eller rektorns. Samtliga upplevda kränkningar ska anmälas, så att de kan utredas, utan att skolpersonalen först gjort sin värdering av om något ska anses vara en kränkning eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.