Trasig spång lngsblomsterleden och skylten vid ledens start som blomsterfjället

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nyligen gick Bakvattnets byalag, Blomsterledens förening och Krokoms kommun ut med information om att Blomsterleden är officiellt stängd. Orsaken är bland annat juridisk och vandrare uppmanas till försiktighet i väntan på en lösning – se mer i videon om varför leden stängts och vad vandrare längs Blomsterleden säger. Foto: Dzintra Dumbre

Därför stängs den anrika Blomsterleden i Bakvattnet

Publicerad

Trasiga spänger kan utsätta vandrare för fara, men det finns ingen ansvarig för Blomsterledens underhåll. Att stänga leden är ett försök att skydda både vandrare och markägare.

Vid översyn av spängerna längs Blomsterleden vid Ansätten, kom det fram att ingen var ansvarig och det finns heller inget avtal med markägarna.

– Om det inte finns ett avtal med markägare, är det markägarna som kan bära ansvaret om någon vandrare skadar sig på spängerna, säger Sten Bredberg, ordförande i Bakvattnets byalag.

För att markägare inte ska behöva ta ansvar för vad andra har lagt ut på deras mark, beslutade Bakvattnets byalag att stänga leden.

– Markägarna vill gärna att leden ska finnas kvar, däremot måste vi lösa vem som ska bära ansvaret för den.

Allemansrätten gäller

Under sommaren kommer spängerna längs Blomsterleden att vara kvar. Beslutet att stänga leden triumfar inte allemansrätten. Därför kan vandrare fortfarande gå längs med leden, men all vandring sker på egen risk.

Styrelsen för föreningen Blomsterleden meddelar att inga guidade turer kommer att ske under sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.