Andreas Edholm i en skog på i Östersund på en vandringsled går mot kameran

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Andreas Edholm från Jämtland Härjedalen Turism som arbetar med vandringslederna i länet, berättar om varför markägare kan hamna i svårigheter på grund av leder som går över deras mark. Foto: Dzintra Dumbre

Många vandringsleder saknar avtal – stor risk för markägare

Publicerad

Vandringsleder som är spångade och går över privat mark behöver markägaravtal gällande ansvar. Nu ser Jämtland Härjedalen Turism över situationen i länet.

Vissa vandringsleder som går över privat mark kan ha uppemot 60 markägare längs leden.

– Vi har ganska mycket led i Jämtland Härjedalen, cirka 300 mil på bara privat mark, säger Andreas Edholm från Jämtland Härjedalen Turism som är projektledare för samordning av vandringsleder.

Under Jämtland Härjedalen Turisms arbete med att se över länets vandringsleder har det uppdagats att det på många platser saknas avtal med markägare om vem som bär ansvar för leden.

– Så länge inget händer, är det ingen fara. Men när fler hittar till en led är det bra för markägarna att se över hur det ser ut, och att det finns en ansvarig.

Utlagd spång bedöms som en anläggning, det är därför det uppstår en juridisk fråga just när det finns spänger längs lederna.

Spängerna förändrar förutsättningar

Det är inte alltid markägare känner till att de kan bära ansvar för vandrare. En vandringsled kan bitvis vara försedd med till exempel spänger för att underlätta vandringen.

– Snubblar man på en sten eller rot kan man inte hålla markägare ansvarig, det gäller däremot inte spänger.

Ideella krafter

En anledning till varför avtal kan saknas, menar Andreas Edholm, är att sällan har markägare invändningar mot att en vandringsled går över deras mark.

– Ofta kan det ligga ideella krafter eller gamla traditioner bakom skötseln av leden, och därav kan officiella avtal saknas. Det funkar fram tills den dagen det inte längre gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.