• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Daniel Bäckström (C), Mikael Oscarsson (KD), Allan Widman (M), Karin Enström (M) och Beatrice Ask (M) när de borgerliga partierna vid en pressträff meddelade att man lämnade försvarsberedningen. Foto: Naina Helèn Jåma

De borgerliga partierna skrev inte under försvarsberedningens rapport

Publicerad

De fyra borgerliga partierna, som varit representerade i försvarsberedningen, valde att inte underteckna rapporten.

Riksdagsledamoten Beatrice Ask (M) från Sveg, men som numera bor i Stockholm, är ordförande i riksdagens försvarsutskott och satt också med i försvarsberedningen och så här kommenterar hon rapporten som presenterades i morse:

– Nu kommer vi agera gemensamt i riksdagen för att genomföra Försvarsberedningens förslag. Ytterst handlar det om att ta ansvar för svensk försvarsförmåga och säkerhet. Som ordförande i Försvarsutskottet känner jag ett stort ansvar för detta.

Försvarsberedningen lämnar bl a förslag om en utökad grundorganisation och Beatrice Ask konstaterar att Östersund anmält sitt intresse när det gäller lokalisering av nya regementen.

– Jag utgår ifrån att Försvarsmakten får i uppgift att analysera var förutsättningarna utifrån ett försvarsperspektiv är bäst.

De borgerliga partierna lämnade försvarsberedningen då man inte var överens med socialdemokraterna om anslagsnivåerna.

– Vi moderater är tillsammans med övriga borgerliga partier överens om anslagsnivån 84 miljarder, men Socialdemokraterna friskrev sig i slutet av arbetet från de ekonomiska ramar som vi utgått ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.