Gammal traktor med jämtlandsflagga drar en röd släde med vikter under traktorpullingen i Flykälen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Elva ekipage kom till start i årets upplaga av klassiska Traktorpullingen i Flykälen. De tävlade i olika klasser med både originaltraktorer och motorstarka specialbyggen. Foto: Björn B Schäfer/SVT

De kör så det ryker vid Traktorpulling i Flykälen

Uppdaterad
Publicerad

För 18:e året var det under lördagen stor folkfest i den lilla byn Flykälen mellan Föllinge och Strömsund. Och det var återigen traktorpulling som stod på programmet.

Det var nästan fullsatt på träläktarna längs den hundra meter långa grusytan i byn Flykälen där motorstarka traktorer gjorde upp om vem som var starkast för dagen.

Vatten ger rök

För en oinvigd slås man av hur mycket avgaser som bolmar ur många av traktorerna. Men vinnaren för dagen i tyngsta klassen, Olle Andersson från Hammerdal, berättar att det mest är vattenånga.

– Jag själv kör på bensin så det ryker inte så speciellt mycket men de som det ryker mycket om, de kör oftast på diesel med vatteninsprutning. Så det du ser som ryker, det är mest vatten.

– Sen kör vi femton sekunder per lopp så det hinner inte alls bli så mycket utsläpp.

Se mer från det motorstarka evenemanget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.