I samtliga fyra hus finns flera sprickor i nära nog alla korridorer som man når lägenheterna ifrån, och även i ett av trapphusen. Det kan SVT konstatera efter att ha besökt husen. Sprickorna syns också i flera av lägenheterna.
En av konsekvenserna av sprickorna är att brandskyddet blivit försämrat. Det är nu risk att farliga gaser som kan frigöras vid en brand sprids i husen, istället för att stanna i den så kallade brandcell som varje lägenhet utgör.
Synliga sprickor i ett års tid
Flera av de boende har berättat att sprickorna började synas för omkring ett år sedan. Nu, i början av oktober, beviljade Östersunds kommun ett fortsatt tillfälligt slutbesked för fastighetsägaren – det vill säga grönt ljus för att hyra ut och nyttja fastigheten.
– Det var egentligen en förlängning av det som vi tidigare gett slutbesked för, säger Stina Andreasson, biträdande chef för plan- och byggavdelningen på Östersunds kommun.
Kommunen vill att husen rätas upp
I det tillfälliga slutbeskedet finns en rad motkrav som måste uppfyllas innan ett slutligt slutbesked ges. De måste vara klara inom ett år. Utöver den kravlistan vill kommunen nu kräva att orsaken till sprickorna åtgärdas, alltså sättningarna i grunden. Husen måste kort sagt rätas upp från grunden.
– Vår ingång är att vi kommer att kräva det, men vi måste undersöka vilka rättsliga möjligheter vi har att göra det, säger Stina Andreasson.
Fastighetsägaren har tidigare sagt till SVT Nyheter Jämtland att husbyggaren som de anlitat inte levererat som överenskommet. Hör vd Samuel Beckstrands förklaring i videon nedan: