Stina Andreasson, biträdande plan- och byggchef på Östersunds kommun konstaterar att kommunen kunde ha agerat annorlunda för att säkra boendemiljön för hyresgästerna i området.
– Inte låtit hyresgästerna flytta in när det är så mycket som behöver åtgärdas, säger hon.
Men genom att ett interimistiskt – tillfälligt slutbesked beviljats så har ägarna kunnat låta hyresgäster flytta in trots att allt inte är färdigt. Om kommunen inte beviljat ett sådant hade de kunnat sätta press på byggherren.
– Det hade ju varit ett starkt påtryckningsmedel, säger Stina Andreasson.
Vad menas med interimistiskt slutbesked?
Hur kan det bli så att Stina Andreasson menar att Östersunds kommun genom att bevilja ett interimistiskt slutbesked har mindre möjligheter att pressa byggherren att färdigställa bygget?
Jo, ett interimistiskt slutbesked är ett tillfälligt slutbesked som byggnadsnämnden – i Östersund miljö- och samhällsnämnden, under vissa förutsättningar kan ge i avvaktan på ett slutligt slutbesked. Normalt sett får byggherren inte börja använda byggnadsverket innan kommunen har gett ett slutbesked, men om kraven för slutbesked inte uppfylls får miljö- och samhällsnämnden under vissa förutsättningar ge ett interimistiskt slutbesked i avvaktan på ett slutligt slutbesked. Det har Östersunds kommun gjort och det innebär att ägarna har fram till oktober 2025 på sig att åtgärda den lista med sådant som behöver genomföras innan det kan bli aktuellt att utfärda ett slutbesked.