En grusig byggarbetsplats med nybyggda flerfamiljshus i bakgrunden. Framför syns två gula rör som sticker upp ur marken. Byggnaderna har balkonger och fönster som ger en modern känsla, och det är en mulen dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Östersunds plan- och byggchef beskriver det som en ”lång lista” med åtgärder som behöver vara klara innan ett definitivt slutbesked kan medges för de nya hyreshusen i Valla centrum, Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Östersunds kommun om skandalbygget i Valla: Borde inte låtit hyresgästerna flytta in

Publicerad

För att kunna tillåta inflyttning så fort som möjligt har Östersunds kommun beviljat tillfälliga slutbesked till fastighetsägaren Nischer properties. Det är vanligt vid byggen som sker etappvis som i Valla. Men nu är kommunen självkritisk till att man beviljade tillfälligt slutbesked i ett första läge.

Stina Andreasson, biträdande plan- och byggchef på Östersunds kommun konstaterar att kommunen kunde ha agerat annorlunda för att säkra boendemiljön för hyresgästerna i området.

– Inte låtit hyresgästerna flytta in när det är så mycket som behöver åtgärdas, säger hon.

Skandalbygget i Valla

Men genom att ett interimistiskt – tillfälligt slutbesked beviljats så har ägarna kunnat låta hyresgäster flytta in trots att allt inte är färdigt. Om kommunen inte beviljat ett sådant hade de kunnat sätta press på byggherren.

– Det hade ju varit ett starkt påtryckningsmedel, säger Stina Andreasson.

Vad menas med interimistiskt slutbesked?

Hur kan det bli så att Stina Andreasson menar att Östersunds kommun genom att bevilja ett interimistiskt slutbesked har mindre möjligheter att pressa byggherren att färdigställa bygget?

Jo, ett interimistiskt slutbesked är ett tillfälligt slutbesked som byggnadsnämnden – i Östersund miljö- och samhällsnämnden, under vissa förutsättningar kan ge i avvaktan på ett slutligt slutbesked. Normalt sett får byggherren inte ta byggnadsverket börja användas innan kommunen har gett ett slutbesked, men om kraven för slutbesked inte uppfylls får miljö- och samhällsnämnden under vissa förutsättningar ge ett interimistiskt slutbesked i avvaktan på ett slutligt slutbesked. Det har Östersunds kommun gjort och det innebär att ägarna har fram till oktober 2025 på sig att åtgärda den lista med sådant som behöver genomföras innan det kan bli aktuellt att utfärda ett slutbesked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandalbygget i Valla

Mer i ämnet