En person står utanför flerfamiljshus och håller en liten hund i famnen. Bakgrunden visar moderna byggnader samt cyklar parkerade på marken. Himlen är delvis molning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trots flera års väntan – så skräpigt är det fortfarande vid Vallas nybygge. Ulrika Erixon har bott i sin lägenhet i drygt ett år och tycker att det tar för lång tid åtgärda bland annat utemiljöerna. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Skarp kritik från hyresgäster i Vallas nybygge – utemiljöer inte klara efter flera år

Publicerad

För några år sedan började hyresgästerna flytta in i de fyra nybyggda husen mittemot Ica i Valla. Nu är hyresgästerna irriterade över att bland annat utemiljöerna ännu inte är färdigställda. Även Östersunds kommun är kritisk till att det drar ut på tiden.

Samtliga av de boende i de nybyggda hyreshusen längs Önevägen i Valla som SVT har pratat med uttrycker missnöje. Framförallt gäller det utemiljöerna.

– Det är inte iordninggjort och det är skräpigt, säger Ulrika Erixon.

Enligt bygglovet har fastighetsägaren till oktober nästa år på sig att bli klar med utemiljöerna. Men kommunen hade velat att bygget skulle ha kommit längre vid det här laget.

– Vi ser ju att det inte har kommit så långt som vi hade hoppats på, säger Lina Högberg, mark- och exploateringschef på Östersunds kommun.

Flera delar av detaljplanen inte färdigställda

Enligt detaljplanen ska det finnas en betongplatta med 68 parkeringsplatser. Asfalterade gångvägar, cykelparkering under tak, soprum, lekplats och uteplats. Inget av detta finns idag.

– Det är tråkigt att det inte händer nånting. Det är nybyggt och då tänker man ju att det ska hända nånting snabbt, säger Ulrika Erixon.

Utemiljön består idag av grus och sophanteringen utgörs av soptunnor i plast som ska serva de cirka 150 hushållen i området.

Enligt fastighetsförvaltaren är åtgärder på utemiljöerna beställda. SVT söker fastighetsägaren för kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.