En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en spricka i taket där taket möter väggen. Den högra sektionen visar Fredrik Viklund i förgrunden, med en modern byggnad i bakgrunden, som är ett bostadshus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Viklund har bott i Vallas nya hyreshus i två och ett halvt år. Nu har han fått nog och söker efter ett annat boende. Foto: Björn B Schäfer

Sprickor i väggar och branta trapphus – frustration hos hyresgäster i Valla

Publicerad

Tidigare har SVT rapporterat om de nya hyreshusen i Valla centrum på Frösön, där de boende har väntat i två år på att utemiljön, med parkeringar och gräsytor ska bli färdiga. Men även de nybyggda husen får kritik av de boende.

Sättningar som orsakar sprickor, ogenomtänkt inredning och branta trappor är några av invändningarna.

Husen i Valla är byggda på mjuk mark. För att göra grunden nog stabil för att bära husen har exploatören drivit ner pålar djupt i marken, på dessa vilar husgrunden. Nu, drygt två år efter att hyresgästerna flyttat in syns sprickor i både väggar och tak även dörrar har börjat bli kärva. Allt det tyder på sättningar i konstruktionen, alltså att delar av husen sjunkit ner något i marken.

Fredrik Viklund som flyttade in för över två år sedan har fått nog av vad han beskriver som undermålig kvalitét på lägenheten och att markarbeten runt husen dröjer. Han vill flytta.

– Jag letar nåt annat, säger han.

Boende vittnar också om att det varit problem med vattenläckage i källarplan, ovanligt brant trappor i trapphus golvplattor som sviktar.

SVT har varit i kontakt med fastighetsägaren som menar att problemen bland annat uppstått på grund av en underleverantör som inte levererat enligt beställningen. Men att parkeringar ska vara på plats innan vintern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.