När SVT kommer på besök är det ekande tomt. I lokaler där normalt sätt handläggare jobbar står bara tomma skrivbord.
– Normalt sätt är de här arbetsplatserna utrustade med både bildskärm och tangentbord, säger Berit Engberg som är områdeschef och som visar oss runt.
Det är förstås coronaviruset som är orsaken. Sedan en tid tillbaka har Försäkringskassan vidtagit flera åtgärder för att ha en säker arbetsmiljö. På de flesta kontor runt om i Sverige är det många som jobbar hemifrån när så är möjligt.
Några kontor ingår i beslutet
Men på kontoren i storstäderna och i Norrköping och Östersund har man valt att ta ett steg längre. I fredags beslutade myndighetens ledning att dessa kontor i princip ska utrymmas helt och att alla som kan ska jobba hemifrån.
– Folkhälsomyndigheten har gjort en bedömning utifrån smittspridning i landet och en bedömning om hur Försäkringskassan ska klara sitt uppdrag, säger Berit Engberg.
Beslutet beror alltså dels på kontoren storlek, men också utifrån smittspridningen. I Jämtlands län råder samhällssmitta i Östersund och Åre.
Beslutet omvärderas kontinuerligt
Det betyder inte att kontoret är helt stängt. De som av olika anledningar inte kan jobba hemifrån är kvar, liksom en del chefer såsom Berit Engberg. Men den stora majoriteten är alltså hemma.
– Huvudprincipen är att alla som kan ska jobba hemifrån, säger Berit Engberg.
Kommer ni klara verksamheten?
– Ja, vår bedömning är att det här kommer ha väldigt liten inverkan på vår förmåga att hantera verksamheten.
Hur länge ska det här pågå?
– Det är Försäkringskassans krisledningscentral centralt som utvärderar det här beslutet en gång i veckan. Så det vi vet är den här veckan ut, och sedan får vi se, säger Berit Engberg.