Lex Maria-anmälan i Krokoms kommun efter dödsfall. Foto: SVT

Dog efter fall på äldreboende – bröt nacken

Uppdaterad
Publicerad

Personen satt i rullstol och såg på tv en kväll när hen tros ha somnat och ramlat framåt. Senare avled hen på grund av skadorna från fallet. Olyckan hände på ett äldreboende i Krokoms kommun.

I oktober i år skickade Krokoms kommun in en lex Maria- anmälan efter att en boende på ett av kommunens ramlat ur sin rullstol och avlidit.

Olyckan skedde i personens egen lägenhet på boendet. I anmälan skriver kommunen att hen ”mest troligt somnat och trillat framåt” ur sin rullstol.

När händelsen upptäcktes, 5-10 minuter senare, placerade personalen hen i stabilt sidoläge och höll koll på vitala tecken i väntan på ambulans.

Ordinerades nackkrage

På sjukhuset konstateras att personen brutit nacken och ordineras att bära nackkrage. Senare avlider hen på grund av komplikationer från nackfrakturen.

Personalen har tidigare sett risken att personen skulle kunna ramla ur rullstolen, och föreslagit förebyggande åtgärder. Men dessa har vårdtagaren inte gått med på. Därför anser kommunen att risken för liknande händelser som mycket liten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.