Fyra av sex personer döms för narkotikabrott via post i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Domen har fallit mot de sex personer som misstänktes ha drivit organiserad narkotikahandel via postförsändelser. Enligt Östersunds tingsrätt går det inte att bevisa att personerna agerat som en knarkliga.

Under torsdagen kom domen från Östersunds tingsrätt i fallet där sex personer misstänktes för organiserad droghandel via postförsändelser. Två personer frikänns, två personer döms till skyddstillsyn och två döms till fängelsestraff.

– Det är en lång dom, de vidhåller i stora delar att det handlar om narkotikabrott, men går inte fullt ut på min linje om att det skulle handla om organisation, säger kammaråklagaren Frida Molander.

Fallet nystades upp i samband med ett annat stort narkotikamål som rullades upp i slutet av förra året. Då upptäcktes telefonkonversationer som tydde på andra brott.

De sex personerna är tre kvinnor och tre män, alla i 30- och 40-årsåldern. Narkotikan ska ha levererats till köpare med postförsändelser under större delen av 2023.

Inte tydligt organiserad grupp

Två av männen som misstänktes för att vara ledande i gruppen döms till två år och tre månader, respektive två månader i fängelsestraff.

– Männen är dömda för narkotikabrott av normalgraden, och inte grovt narkotikabrott som jag yrkade på, säger Frida Molander.

Enligt tingsrätten finns det ingen tydlig bevisning att personerna ska ha agerat i organiserad grupp, likt en knarkliga, och samtliga döms var för sig. Två av kvinnorna har därför frikänts och en kvinna och en man får skyddstillsyn.

– Jag ska läsa domen och sedan så får jag bestämma mig om det ska överklagas, säger Frida Molander.

Åklagaren har fram till den 21 mars att överklaga domslutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.