Efter att bolaget Svensk Fjällröding fått tillstånd till att bedriva fiskodling i ytterligare 15 år i Landösjön i Krokoms kommun överklagades beslutet av den statliga myndigheten Kammarkollegiet.
Överklagandet ledde till en prövning i Mark-och miljööverdomstolen, som på fredagen meddelade sin dom.
Avslår överklagan
Överklagandet avslås och därmed står beslutet om att fiskodlingen får fortsatt tillstånd i ytterligare 15 år fast.
Huvudfrågan i målet har varit om verksamheten vid Landösjön med fiskodling i öppna kassar kan anses utgöra bästa möjliga teknik för fiskodling där.
En annan fråga har handlat om huruvida fiskodlingen riskerar att påverka det närliggande Natura 2000-området.
Liten påverkan på Natura 2000-skyddade Långan
På den sista frågan svarar Mark-och miljööverdomstolens nej. Domstolen anser att inte att den negativa påverkan från fiskodlingen är så stor att den riskerar vattenkvaliteten i den Natura 2000-skyddade Långan, som Landösjön rinner ut i.
Är odling i öppna kassar den bästa möjliga teknik för fiskodlingen? Nej, ansåg både Kammarkollegiet och länsstyrelsen i Jämtlands län. Landbaserade fiskodlingar är den bästa tekniken, med mindre miljöpåverkan, ansåg de. Att tekniken finns tillgänglig visar det faktum att tillstånd givits till en sådan anläggning vid Kallsjön i Åre kommun.
Men Mark-och miljööverdomstolens gör en annan bedömning och delar bolagets uppfattning – att bara det faktum att det givits tillstånd till en landbaserad anläggning – inte är detsamma som att det är den bästa möjliga tekniken som verkligen är industriellt tillgänglig. Därmed kan det inte heller sägas att landbaserad odling är den bästa tekniken för verksamheten vid Landön.