Det var för ett år sedan som fyra kommuner slöt sig samman och anlitade en extern konsult för att bedriva påverkansarbetet mot gruvdrift vid Storsjön: Berg, Krokom, Åre och Östersunds kommuner.
I ett första skede bidrog varje kommun med 125 000 kronor vardera. Och nu i november sköt kommunerna till ytterligare 200 000 kronor var.
Motiveringen till kampanjen har varit att värna Storsjön som dricksvattentäkt för kommunerna ifråga. Brytningen vid Storsjön är tänkt att ske ur alunskiffer och oron för miljöriskerna är stor.
Finansieringsbeslut överklagades
Men initiativet har inte undgått kritik. När kommunstyrelsen i Östersund fattade beslut om att ansluta sig till påverkanskampanjen överklagades beslutet.
Nu har förvaltningsrätten tagit ställning och ger den som överklagat rätt.
Enligt kommunallagen har kommuner rätt att ta hand om angelägenheter av allmänt intresse med anknytning till kommunens eller dess medlemmar.
Gruvbrytning – statens angelägenhet
Däremot har kommuner inte rätt att ta hand om angelägenheter som enbart staten ska besluta om och dit hör beslut om gruvbrytning, fastslår domstolen.
Domstolen hänvisar till ett beslut i Högsta förvaltningsdomstolen där Malmö kommun konstaterades ha överskridit sin kommunala kompetens när man beslutat om kampanjbidrag för att aktivt försöka påverka opinionen till förmån för en viss lösning i samband med beslutet om Öresundsbron.
När det gäller gruvbrytningen i länet så slår förvaltningsdomstolen fast att det är utrett att beslutet i kommunstyrelsen i Östersund inte bara avser ett kommunsamarbete om ökad information om en vattentäkt utan också innebär ett beslut om att ge bidrag till ett påverkansarbete mot gruvdrift nära Storsjön.
Kommunalrådet. Vi kommer överklaga
Domstolen slår fast att Östersunds kommun därmed har ”överskridit sin kompetens genom att besluta om att finansiera påverkansarbete mot gruvdrift i Storsjöns närområde”.
Kommunstyrelsens beslut om att bidra med pengar till påverkansarbetet upphävs därför av förvaltningsrätten.
– Vi tänker överklaga domen, säger Östersunds kommunalråd Effie Kourlos (C).
Enligt henne handlar deras påverkanskampanj om att värna Storsjöns dricksvatten – och det menar de ligger inom den kommunala kompetensen.
– Grundfrågan är att det handlar om vårt dricksvatten.