Professor i miljövetenskap Anders Jonsson leder ett nytt forskningsprojekt där man ska ta fram metoder för att spåra utsläpp av tarmbakterien Ecoli i vatten. Prover kommer bland annat att tas i älven Enan i västra Jämtlandsfjällen där höga halter av Ecoli uppmätts vissa år. Foto: SVT

Tarmbakterien Ecoli i fjällvattendrag spåras med ny spjutspetsteknik

Uppdaterad
Publicerad

Nu inleds ett nytt forskningsprojekt för att ta fram metoder för att spåra Ecoliutsläpp i vattendrag. Det är forskare vid Mittuniversitetet som med hjälp av spjutspetsteknik ska utföra vad som kan liknas vid ett detektivarbete för att finna nya svar.

Höga halter av tarmbakterien Ecoli har uppmätts i flera av landets renaste vattendrag, exempelvis Enan i västjämtland. Samtidigt är utsläppskällorna svåra att finna. Men nu hoppas forskare vid Mittuniversitet att ändra på den saken. Ett nytt forskningsprojekt inleds nu för att ta fram metoder för att kunna spåra just Ecoliutsläpp i vatten.

Exploateringar – hot mot rent vatten

Syftet är också att bidra till ett förbättrad vattenförvaltning i landet. Sverige har en unik vattenkvalitet, särskilt i de norra delarna av landet, fastslår professor Anders Jonsson.

SVT granskar fjällvattnet

– Men medvetenheten om det här är på väg att försvinna. I takt med att vi ser fler och nya etableringar i exempelvis fjällvärlden måste vi hitta innovativa metoder som både kan skydda dessa vattendrag och vårt dricksvatten, säger han.

Utsläppskällor ska spåras

Exploateringen av strandnära områden har medfört ökade utsläpp av tarmbakterien Ecoli. Det visar bland annat tidigare forskning som professor Anders Jonsson bedrivit om förhållandena längs Indalsälven. Höga halter av Ecoli har också uppmätts i många vattendrag som borde vara helt fria från tarmbakterier, exempelvis Enan i västjämtland.

Förekommer tarmbakterien Ecoli visar det att vattnet förorenats av färska fekalier, alltså avföring, från människa eller djur. Men utsläppskällorna är svåra att lokalisera i många områden.

”Blir ett detektivarbete”

Projektet fokuserar på Ecoli i nordliga vattendrag.

– Tidigare studier har visat att Ecolibakterier överlever mycket längre i nordliga vattendrag som är kalla, näringsfattiga och klara. Det gör att vi måste tänka lite annorlunda när det gäller utsläpp här hos oss, säger Anders Jonsson, professor i miljövetenskap vid Mittuniversitetet.

Tarmbakterien Ecoli är lätt att mäta och mätningarna är förhållandevis billiga att göra. Det som är nytt med den forskning som nu inleds är att mätningarna av Ecoli kommer att kombineras med mätningar av e-DNA eller ”miljö-DNA”, alltså DNA från levande organismer som finns i miljön. Detta för att på så vis avgöra varifrån utsläppen kommer. Det handlar om spjutspetsteknik.

– Det blir lite av forensic science, detektivarbete, att spåra varifrån DNA:et kommer, säger professor Anders Jonsson.

Vattenprover kommer att tas längs Indalsälven, bland annat i Enan i västra Jämtlandsfjällen.

Forskningsprojekt om tarmbakterien Ecoli i vattendrag

Projektet som går under beteckningen ECWA-NOR kommer att pågå under tre år.

Vattenprover för att mäta halten av tarmbakterien Ecoli  och e-DNA kommer att genomföras i de övre delarna av Indalsälven, uppströms Storsjön, samt i vattendrag i västra Jämtlandsfjällen, bland annat i Enan, ett par mil från Storlien.

Forskarna samarbetar med flera andra parter, bland annat Handölsdalens sameby, som ger tillträde till sina marker och bidrar med kunskap kring samspelet i naturen.

(källa: Mittuniversitetet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fjällvattnet

Mer i ämnet