Efter pandemins köprusch – nu är många fritidshus i fjällen svåra att sälja

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin blev det ett smått overkligt sug efter fritidshus, inte minst i fjällen. Men nu har det vänt. Nu är det i stället rekordmånga fritidshus som är till salu – och de tar tid att få sålda.

Men för exempelvis expansiva områdena Storhogna och Vemdalen i Härjedalen är det inte enbart av ondo, menar mäklaren Julia Fredin.

– Det är en lite mera human marknad nu kan jag tycka, säger hon.

För ett och ett halvt år sedan besökte SVT Storhogna och Vemdalsskalet. Mäklaren Julia Fredin berättade då hur pandemin gjorde att efterfrågan på fritidshus sköt i höjden.

Men nu är läget ett annat. Nu är istället antalet fritidshus som är till salu det högsta på flera år, enligt Länsförsäkringar fastighetsförmedling. Något som även Julia Fredrin och hennes kollegor på Mäklarhuset märker.

– Vi har ungefär dubbelt så många objekt till salu nu som vid den här tiden i fjol, säger hon.

Det tar också väldigt mycket mer tid att sälja varje objekt nu, jämfört med tidigare under köpruschen.

Tydlig skillnad mot i fjol

Och att många nu vill sälja sina fjällstugor märks även på Hemnet. I de sex populära skidkommunerna – Storuman, Åre, Berg, Härjedalen, Älvdalen och Malung-Sälen – fanns det i oktober i fjol 211 fritidsboenden till salu. Nu i oktober i år var den siffran 318.

Och egentligen är det inte så konstigt att flera vill sälja, menar flera vi möter i Storhogna. En orolig omvärld med stigande räntor, hög inflation och höga elpriser gör att många ser om sin ekonomi. Och då är fritidsboende något som plockas bort först.

– Man ser att det har lugnat ner sig, säger Sören Asplund som haft fjällstuga i Storhogna sedan 1998.

Funderar ni på att sälja?

– Nej, vi har haft den så länge och snart är vi pensionärer så då tänkte vi vara här mer, säger han.

Priserna planat ut

Sedan pandemin började har priserna på fritidsboenden ökat med 34 procent. Nu har det planat ut något.

Det senaste året har priserna på fritidshus stigit med två procent. Men det kan skilja sig mellan områden och objekt.

I videon ovan berättar Julia Fredin mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.