Medan några vill bromsa expansionen helt i Härjedalen och ta omtag så anser vissa att expansionen är en förutsättning för att få fler att flytta till Härjedalen och därmed få in mer skatteintäkter.
Såhär svarar partierna på frågan vad de tycker om expansionen i Härjedalen:
Johan Fredholm, Moderaterna: Vi moderater är för utveckling i hela Härjedalen. Utvecklingen går hand i hand. Vi anser att fler besökare genererar fler arbetstillfällen och då kan vi få fler fastboendet.
Lars-Gunnar Nordlander, Socialdemokraterna: Vi har en expansion som i en mening är positiv, men resten av samhällsfunktionerna behöver takta med den.
Karin Holmin, Vox Humana: Vi är positivt inställda till att det byggs både permanentboende och fritidshus. Är det något som det finns gott om i Härjedalen är det ju plats. Det viktigaste är att det finns bostäder för fastboende så att vi kan klara kompetensförsörjningen i verksamheterna.
Olle Larsson, Härjedalspartiet: Vi är till för att i första hand värna medborgarna i Härjedalen och inte utomstående exploatörer som de styrande i första hand prioriterar. Vad det gäller turistorterna så måste expansionen pausas så länge vi inte har reningsverk och vattenanläggningar som kan täcka utbyggnaderna som redan finns. Sedan ska utbyggnaderna ske på lokalbefolkningens villkor och inte utomstående exploatörer.
Lillemor Nordling, Vänsterpartiet: Det krävs en långsiktig planering. Nu har vi väldigt höga priser på bostäder och det blir väldigt exploaterat i turistorterna. Det blir en sorts segregation. De som jobbar som till exempel undersköterska har inte råd att bo i Funäsdalen. Samtidigt har vi ett stort bostadsbistånd som står tomt i till exempel i Hede, Ytterhogdal och Lillhärdal. Vi måste försörja permanentboende med bostäder.
Ted Länsberg, Sverigedemokraterna: Vi anser som Härjedalspartiet att vi måste ta ett omtag kring om vi ska fortsätta som vi gör nu. Man behöver bland annat se över avgifterna för turisterna när det gäller vatten och avlopp. Vi är inte emot turism, men vi ifrågasätter om turism verkligen är en enorm inkomstkälla. Turism kostar också för kommunen.
Bo Eriksson, Kristdemokraterna: Vi vill inte att det ska byggas på åkermark. Som det är idag så importerar vi 50 % av vår mat. Det är de här ställena i Härjedalen som vi har möjlighet att odla mer mat. Vi behöver mer bofasta såklart och turistområdena får utvecklas på sitt sätt, men det får inte bli överexploaterat. Vägar och affärer och VA har till exempel inte hängt med riktigt.
Anders Häggkvist, Centerpartiet: Vi behöver växa, men vi behöver växa med balans. Nu har vi en del flaskhalsar som VA och trafik på vissa håll. Det är därför man vill få in det i de fördjupade översiktsplanerna. Vi behöver bli fler i Härjedalen. Kan vi öka turism här så kan fler flytta hit permanent. Om fler bosätter sig här så kan man få bättre förutsättningar för vård och skola.
Bengt-Arne Baben Persson, Liberalerna: Det är viktigt att hela Härjedalen växer men en förutsättning är att infrastrukturen hänger med.
Så styrs Härjedalens kommun
Sedan valet 2018 styrs kommunen av en majoritet bestående av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Moderaterna. Den högsta beslutande församlingen kommunfullmäktige består av 31 ledamöter.
Mandatfördelning i kommunfullmäktige:
Socialdemokraterna: 10
Centerpartiet: 7
Moderaterna: 4
Vänsterpartiet: 2
Härjedalspartiet: 2
Sverigedemokraterna: 1
Kristdemokraterna: 1
Liberalerna: 1
Vox Humana: 1
Oberoende/partilösa: 2