Sedan några år tillbaka upphandlar Härjedalens kommun levande kor. Djuren köps av bönder som även får betalt för att ta hand om dem till dess att det är dags för slakt.
– Det viktiga är att det är kommunens kor. Sedan köper vi även tjänsten att ta hand om korna, säger Åke Remén som är kock och arbetsledare i det kommunala köket i Sveg.
När SVT hälsar på har fyra av kommunens djur precis slaktats och styckats.
– Nu ska vi göra köttbullar av 25 kilo köttfärs, säger Åke Remén.
22 kommunala nötdjur
I år upphandlade kommunen 22 nötdjur. De står hos fyra olika lokala bönder runt om i Härjedalen.
Är det inte risk att det blir en snedvriden konkurrens?
– Nej, det är en öppen upphandling för dom som vill vara med. Så jag ser då ingen risk med det, säger Åke Remén.
Flera kommuner intresserade
Härjedalens något udda koncept har rönt stort intresse. Flera kommuner har hört av sig för att få veta hur det går till och nyligen meddelade Region Jämtland Härjedalen att de var intresserade av att göra samma sak.
– Det ligger ju rätt i tiden att försöka öka andelen lokalproducerad mat, inte minst inom den offentliga sektorn, säger Åke Remén.
Han tror även att coronapandemin bidragit till det ökade intresset.
– Vi har ju sett nu under pandemin hur beroende vi är av leveranser från andra delar av världen, och bryts den leveranskedjan så står vi här utan mat. Så det är även ett sätt att bli mer självförsörjande, säger han.