Henrika Lavonius Wike från Rädda Spikbodarna, klädd i en brun tröja står i förgrunden av en konferenslokal. Bakom henne syns en grupp människor som är samlade för kommunfullmäktige i Östersund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrika Lavonius Wike är en av dom som engagerat sig i Rädda Spikbodarna. På torsdagen var hon en av flera som var på kommunfullmäktige. Foto: Lukas Johansson/SVT

Ett steg närmare exploatering – men Rädda Spikbodarna ger inte upp

Publicerad

Under torsdagen fattades beslutet i kommunfullmäktige i Östersund: War3m får markanvisningsavtal för att bygga växthus i norra Verksmon, som ligger i närheten av friluftsområdet Spikbodarna. Men Rädda Spikbodarna ger inte upp.

Flera representanter från föreningen Rädda Spikbodarna fanns på plats under torsdagens kommunfullmäktige för att ställa frågor och lyfta sin kritik mot byggplanerna.

– Jag tror inte stan vinner på att ta bort något som folk flyttar hit för, säger Henrika Lavonius Wike från föreningen som var en av de som intog talarstolen för att ställa frågor till politikerna.

Datacenter i Östersund

Flera partier var emot

Under eftermiddagen fattades beslutet om att yrka bifall till kommunstyrelsens förslag. Det innebär att företaget Wa3rm, som vill bygga växthus vid norra Verksmon, får markanvisningsavtal.

Se vilka områden det handlar om.

Alla var inte överens när beslutet skulle tas. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Liberalerna argumenterade emot men beslutet kunde ändå tas av majoriteten.

Vad betyder ett markanvisningsavtal?

Ett markanvisningsavtal är även en överenskommelse mellan kommunen och en byggaktör om ett framtida köp, under vissa givna förutsättningar. Under avtalets giltighetstid kan företaget försäkra sig om att kommunen inte säljer marken till någon annan.

Ett markanvisningsavtal ger i det här fallet Wa3rm en trygghet i att kommunens avsikt är att arbeta fram en detaljplan och därefter sälja marken till dem.

Ett markanvisningsavtal ger kommunen möjlighet att beskriva hur huvuddragen vid en eventuell försäljning kommer att se ut. På så sätt får köparen tidigt veta förutsättningarna och vilka krav som kommer att ställas.

Källa: Östersunds kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Datacenter i Östersund

Mer i ämnet