En man går i en spricka i vägen efter ett skyfall,.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Hedberg, meteorolog på Länsförsäkringar, berättar om hur de jobbar kring extremväder som blir allt vanligare. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Extremväder allt vanligare – försäkringsbolaget om ”svarta svanar”

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har vi upplevt flera stora oväder som orsakat omfattande skador för både samhället och privatpersoner. Senast i höstas var det stormen Hans som drog fram över Jämtlands län.

Utvecklingen har fått försäkringsbolagen att tänka mer på vilka extremer som väder kan orsaka.

Försäkringsbolagen behöver också förhålla sig till så kallade ”svarta svanar” i form av extrema, ofta väderrelaterade händelser, med stora konsekvenser.

I Jämtland är det främst i skogen det kan ske stora skador som följd av hårt väder kopplat till de globala klimatförändringarna. Men även bostäder och annan egendom blir allt vanligare föremål för ersättning från försäkringsbolag efter extremt väder.

– Tänk bort försäkring och, som man säger om inbrott, sätt på dig tjuvens glasögon och tänk efter hur man kan förebygga inbrott. Fast här blir det, ”vad skulle jag kunna göra om det blev ett skyfall? Vad kan hända?” Och försök förebygga det, säger Anders Dahlén, naturskadesamordnare.

Vad menas med begreppet ”svart svan”?

En ”svart svan” är en oväntad händelse med stor och omfattande inverkan, en händelse som de flesta är oförberedda på.

Begreppet används ofta inom risk- och kriskommunikation och i finansvärlden.

I boken The Black Swan: The Impact of the Highly Improbable beskriver författaren Nassim Nicholas Taleb det som att svarta svanar kännetecknas av att de är extremt sällsynta, får allvarliga konsekvenser samt att de i efterhand anses ha varit uppenbara.

Källa: The Black Swan, Uppsala universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.