Länsstyrelsen i Jämtlands län har presenterat en rapport på uppdrag av MSB efter förra sommarens översvämningar i samband med stormen Hans.
Där konstaterar man att liknande händelser med stor sannolikhet kommer inträffa i framtiden och att åtgärder krävs för att det inte ska bli översvämningar i Mörviksån och Ljungan/Ljusnan när det blir stora vattenflöden, precis som det var i augusti ifjol.
Minskade resurser
Anslagen till länsstyrelsens klimatanpassning har varierat men legat på ungefär en miljon kronor per år. Men sedan årsskiftet har regeringen dragit in anslaget för den typen av satsningar. Nu ligger ansvaret istället helt hos kommunerna själva som kan söka särskilda pengar från MSB.
– Kommunerna tar det här på jättestort allvar. Om det räcker, det vet vi inte. Det enda vi med säkerhet vet är att vi kommer behöva hantera konsekvenser av klimatförändringar, säger Ingrid Arltoft Henriksson, chef Samhällsenheten på Länsstyrelsen.
Även positiva slutsatser
Rapporten pekar på att man behöver se över vilka tekniska förutsättningar som ska förbättras vid höga vattenflöden, men den konstaterar också att själva händelsen hanterades bra i länet av räddningstjänst och kommuner.
STATSBIDRAG FÖR KLIMATANPASSNINGAR
Kommuner kan ansöka om statsbidrag till förebyggande åtgärder som minskar riskerna för naturolyckor på grund av översvämning, ras, skred och erosion.
MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, kan lämna bidrag för upp till 60 procent av åtgärdens kostnad.
Bidraget syftar till att skydda allmänna intressen och samhällsviktig verksamhet. MSB tar emot ansökningar under två perioder per år.
Källa: MSB